Ucraina comemorarează victimele deportării tătarilor din Crimeea

  • 18 Mai 2018 15:27
Ucraina comemorarează victimele deportării tătarilor din Crimeea

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a postat pe Twitter un mesaj de Ziua comemorării victimelor deportărilor organizate de Stalin în rândul tătarilor din Crimeea, în care a subliniat că împărtășește durerea provocată tătarilor în 1944.

"Astăzi, întreaga lume își amintește de evenimentele groaznice din 1944. Durerea poporului tătar din Crimeea este durerea noastră comună. Nu vom uita niciodată crimele regimului sovietic", a menționat Poroșenko.

"Sunt sigur că și criminalii vremurilor noastre vor fi pedepsiți pentru ocuparea Peninsulei Crimeea, iar Crimeea ucraineană va deveni din nou liberă", a adăugat liderul de la Kiev.

În Ucraina au loc manifestări de comemorare a tătarilor deportați din Crimeea în timpul regimului condus de Iosif Stalin, data de 18 mai fiind declarată drept "Ziua comemorării victimelor deportării poporului tătaro-crimeean din anul 1944". În perioada 18-20 mai 1944, NKVD a deportat forțat poporul tătar din Crimeea în Uzbekistan și în zonele adiacente din Kazahstan și Tadjikistan.

Autoritățile sovietice și-au argumentat atunci decizia respectivă susținând, în mod fals, că în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, tătarii din Crimeea au fost de partea Germaniei naziste. În 1989, deportarea tătarilor din Crimeea a fost condamnată și declarată ilegală, iar în noiembrie 2015 Rada Supremă a Ucrainei a declarat evenimentele din 1944 drept genocid împotriva tătarilor din Crimeea.

Forțele ruse din Simferopol au reținut joi, 17 mai, 20 de activiști de etnie tătară care participau la un eveniment de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău