Ucraina: CEDO cere Rusiei să nu execute doi britanici condamnați la moarte

  • 30 Iunie 2022 13:34
Ucraina: CEDO cere Rusiei să nu execute doi britanici condamnați la moarte

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată în procedură de urgență, a cerut joi Moscovei să nu execute doi soldați britanici condamnați la moarte de autoritățile separatiste proruse pentru că au luptat alături de armata ucraineană la Mariupol, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

CEDO a transmis deja Moscovei o solicitare similară pentru un soldat marocan la 16 iunie.

Conform autorităților ruse, cei trei bărbați, marocanul Brahim Saadoun și cei doi britanici, s-au predat și au fost făcuți prizonieri în regiunea Mariupol alături de circa o mie de soldați ucraineni la mijlocul lunii aprilie.

Ei au fost condamnați la moarte la 9 iunie de Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Cererea transmisă joi de CEDO, organismul judiciar al Consiliului Europei, vizează doi cetățeni britanici, Shaun Pinner și Aiden Aslin, născuți în 1973, respectiv 1994, care s-au căsătorit sau sunt într-o relație cu cetățeni ucraineni și "consideră Ucraina drept casa lor".

Ei s-au alăturat armatei ucrainene în 2018 și au fost desfășurați în regiunea Mariupol la începutul conflictului.

CEDO "a transmis în special guvernului Federației Ruse ca, pe baza prevederilor Articolului 39 al Curții, să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunțată împotriva inculpaților nu este aplicată, să garanteze că toate condițiile lor de detenție sunt corespunzătoare și să le ofere toată asistența medicală necesară", a precizat Curtea, cu sediul la Strasbourg.

Articolul 39 de regulamentul CEDO îi permite acestei instanțe să dispună "măsuri provizorii" cât timp reclamanții sunt expuși la "un risc real de daune ireparabile".

CEDO insistă asupra faptului că Rusia este în continuare obligată să își respecte deciziile, chiar dacă Moscova a fost exclusă din Consiliul Europei la mijlocul lui martie.AGERPRES/(AS - editor: Ionuț Mareș, editor online: 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău