Ucraina: Canada îl include pe patriarhul rus Kirill pe lista sa cu sancțiuni

  • 09 Iulie 2022 10:59
Ucraina: Canada îl include pe patriarhul rus Kirill pe lista sa cu sancțiuni

Canada l-a inclus pe lista sa cu sancțiuni pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe ruse, în cadrul unei noi serii de măsuri ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, vizând "agenți ai dezinformării și propagandei ruse", relatează AFP.

Patriarhul Kirill, șeful ortodocșilor ruși din 2009, și-a pus biserica în serviciul președintelui rus Vladimir Putin, calificându-l drept "miracol" și împărtășindu-i ambiția unei Rusii conservatoare, dominatoare și susținând ofensiva Rusiei în Ucraina, scrie Agerpres.

În afară de Canada, Regatul Unit l-a sancționat și ea în iunie pe patriarhul Kirill, în vârstă de 75 de ani, după ce Uniunea Europeană a renunțat să-l includă pe lista sa neagră.

"Pentru a contracara campania de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancțiuni împotriva a 29 de agenți ai dezinformării și propagandei de stat ruse și a 15 entități controlate sau deținute de guvernul rus și care participă la eforturile de dezinformare", a indicat ministrul de externe canadian, Melanie Joly, în marja reuniunii G20 din Bali (Indonezia).

Sancțiunile îl vizează de asemenea pe Sumbatovici Gasparian, șeful departamentului internațional al grupului media rus Russia Today (RT). În ultimele luni, Ottawa a interzis difuzarea canalelor RT în Canada, atrăgându-și represalii din partea Moscovei, care a închis biroul media public canadian CBC/Radio-Canada în Rusia.

"Mașina de propagandă rusă trebuie să răspundă pentru minciunile sale. Canada este hotărâtă să combată dezinformarea peste tot și oricând", a declarat șefa diplomației canadiene, avertizând că "cei care propagă înșelătoria" vor fi "trași la răspundere".

În total, Ottawa a impus sancțiuni pentru peste 1.150 de persoane și entități din Rusia, Belarus și Ucraina (regiunile Lugansk și Donețk, controlate de separatiști).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău