Ucraina: Autoritățile au ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene (fostă parte componentă a Patriarhiei Ruse) să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev

  • 11 Martie 2023 16:00
Ucraina: Autoritățile au ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene (fostă parte componentă a Patriarhiei Ruse) să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev

Oficialii ucraineni au ordonat vineri, 10 martie, Bisericii Ortodoxe Ucrainene (fostă parte componentă a Patrierhiei Ruse) să părăsească complexul mănăstiresc din Kiev Lavra Pecerska, cea mai recentă decizie împotriva unei confesiuni privite cu profundă suspiciune de guvern, informează Agerpres.

Kievul ia măsuri drastice împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU), aflată anterior sub autoritatea patriarhului Moscovei, dar care și-a suspendat relaâiile cu Moscova, după ce Rusia și-a lansat invazia anul trecut, pe motiv că este pro-rusă și colaborează cu patriarhul Kiril al Moscovei, care a sprijinit ferm invazia.

BOU susține că a rupt legăturile cu Rusia și cu patriarhia Moscovei și se declară victima unei vânători politice de vrăjitoare.

Ministerul Culturii din Ucraina a declarat că BOU a primit ordin să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 980 de ani, unde își are sediul. Într-o declarație, ministerul a spus că o anchetă a dezvăluit că BOU "a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietății de stat", fără a oferi alte detalii.

BOU, care are drept termen limită pentru a elibera sediul până pe 29 martie, a declarat într-o postare pe Facebook că rezultatele anchetei sunt "evident părtinitoare și încalcă grav normele legale".

Din octombrie trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziții în bisericile BOU, a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari și a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Autoritățile ucrainene au spus că au găsit literatură pro-rusă în incinta bisericii, care găzduia, de asemenea, cetățeni ruși, acuzații pe care BOU le-a negat.

Majoritatea credincioșilor ortodocși ucraineni aparțin unei ramuri separate a credinței, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău