Ucraina așteaptă confirmarea OSCE, pentru a retrage armamentul greu

  • 09 Martie 2015 18:05
Ucraina așteaptă confirmarea OSCE, pentru a retrage armamentul greu

Autoritățile de la Kiev au anunțat luni că nu-și vor retrage complet armamentul greu din zona demilitarizată ce separă trupele ucrainene de cele ale separatiștilor proruși până când OSCE nu va confirma că aceștia din urmă l-au retras și ei pe al lor.

„Nu ne vom lăsa descoperite pozițiile de pe front în speranța că inamicul va demonstra că într-adevăr și-a retras” armamentul, așa cum prevede acordul convenit la Minsk pe 12 februarie, a explicat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lâsenko. El a asigurat totodată că „trupele guvernamentale au finalizat până în prezent, sub supravegherea OSCE, patru faze ale retragerii armamentului greu”, fără să primească deocamdată „confirmarea că și partea adversă a făcut același pas”, informează Agerpres.

Rebelii proruși au declarat sâmbătă că au finalizat retragerea armamentului lor greu din zona tampon, dar OSCE nu a confirmat deocamdată această retragere.

Pe de altă parte, la fel cum a făcut aproape zilnic după intrarea în vigoare a armistițiului, Lâsenko a declarat din nou luni că insurgenții își consolidează dispozitivele pe unele secțiuni ale frontului, în principal în apropierea orașelor bastion ale separatiștilor, Donețk și Lugansk, precum și în zona orașului Mariopol, situat pe țărmul Mării Azov. „Separatiștii se echipează cu dispozitive termice și de ochire pe timp de noapte, care le permit să acționeze după căderea întunericului. Rusia îi ajută activ pe mercenari, furnizându-le pe calea ferată arme și muniții”, a subliniat oficialul ucrainean.

Retragerea armamentului greu din zona tampon, care trebuie să aibă o lățime de cel puțin 50 de kilometri, este al doilea punct din acordul convenit pe 12 februarie de liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței, primul fiind armistițiul care în prezent este în general respectat, deși ambele părți se acuză constant de încălcări sporadice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1
Ninsoare ușoară
Umiditate:86 %
Vint:6,2 m/s
Wed
0
Thu
1
Fri
5
Sat
8
Sun
5

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău