Ucraina ar putea relua exporturile de grâu dacă va face progrese cu însămânțările de primăvară

  • 28 Martie 2022 16:45
Ucraina ar putea relua exporturile de grâu dacă va face progrese cu însămânțările de primăvară

Ucraina ar putea relaxa luna viitoare restricțiile cu privire la exporturile de grâu, după ce se va confirma că însămânțările de primăvară au făcut progrese suficiente în pofida invaziei rusești, deși capacitățile de export rămân limitate în condițiile în care unele porturi maritime sunt închise din cauza războiului, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, pentru Bloomberg.

La începutul acestei luni, Guvernul de la Kiev a introdus licențe la export în ideea de a limita exporturile de produse agricole precum grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pasăre și ouă, în contextul invaziei rusești. Cu toate acestea, restricțiile la porumb și ulei de floarea soarelui au fost ridicate săptămâna trecută, deoarece Ucraina are stocuri suficiente iar fermierii ucraineni au nevoie de valută pentru a putea continua activitatea, scrie Agerpres.

Potrivit lui Taras Kachka, Cabinetul de la Kiev ar putea discuta în aprilie o eventuală eliminare a licențelor la export, după ce va primi estimările cu privire la potențialele randamente după campania de însămânțare și se va asigura că recolta din acest an va fi suficientă pentru a asigura securitatea alimentară.

"Sperăm că la grâu vom putea relua exporturile. Însămânțările au început și sperăm că vor fi cât mai bune posibil. Odată ce vom avea o prognoză cu privire la recolta din acest an și care vor fi stocurile interne, vom lua o decizie echilibrată", a spus Taras Kachka într-un interviu pentru Bloomberg News.

Un obstacol cu care se confruntă Ucraina este cum să transporte peste hotare cereale și oleagionase în condițiile în care porturile de la mare care erau utilizate de obicei sunt blocate de trupele rusești în Marea Neagră și Marea Azov. Chiar și așa, ucrainenii au putut exporta peste un milion de tone de porumb și 300.000 de tone de grâu de la începutul lunii martie, susține Taras Kachka.

Guvernul de la Kiev analizează posibilitatea de a redirecționa exporturile spre porturile controlate de Ucraina în apropiere de granița cu România, de unde cargourile ar putea merge mai departe pe Dunăre spre piețele occidentale. Problema este că operatorii feroviari din Ucraina nu pot transporta decât câteva sute de tone de produse agricole pe lună în condițiile actuale, mult mai puțin decât volumele care erau exportate prin porturile maritime, susține firma de consultanță UkrAgroConsult.

Taras Kachka a dezvăluit că primele livrări pe această rută, via portul Ismail din regiunea Deltei Dunării, au avut loc săptămâna trecută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău