Ucraina "ar putea deveni membru NATO"

  • 26 Decembrie 2014 13:14
Ucraina

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a dat asigurări că decizia privind aderarea Ucrainei la NATO va fi luată de poporul ucrainean în cadrul unui referendum, informează Radio România Actualități.

Parlamentul de la Kiev a votat azi în favoarea renunțării la statutul de stat nealiniat al Ucrainei. 

Demersul este menit să aprofundeze cooperarea cu stat nealiniat în vederea îndeplinirii criteriilor necesare pentru obținerea calității de membru al Alianței. 
 
Proiectul de lege a fost adoptat cu 303 voturi pentru și doar 8 împotrivă. 
 
Decizia guvernanților de la Kiev a fost luată pe fondul problemelor de securitate cu care se confruntă această țară, de la care Rusia a anexat Peninsula Crimeea, iar conflictul cu rebelii proruși din estul teritoriului continuă să facă victime. 
 
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a dat asigurări că decizia privind aderarea Ucrainei la NATO va fi luată de poporul ucrainean în cadrul unui referendum. 
 
Scopul documentului adoptat astăzi este de a crea un mecanism suplimentar pentru asigurarea suveranității, apărarea integrității teritoriale și a independenței Ucrainei. 
 
Alianța Nord-Atlantică respectă decizia Radei Supreme de la Kiev de a anula statutul Ucrainei de țară nealiniată militar și confirmă faptul că statul ucrainean poate deveni membru al NATO, dacă îndeplinește standardele necesare și dacă respectă principiile organizației. 
 
Ministerul rus al Afacerilor Externe a reacționat la decizia Ucrainei, susținând că aceasta este contraproductivă și aprofundează criza ucraineană. 
 
La rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev atenționa într-o recentă postare a sa pe Facebook că renunțarea de către Ucraina la statutul său de țară nealiniată o transformă într-un "potențial inamic militar al Rusiei" și că Moscova va fi nevoită să reacționeze.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,5 m/s
Wed
12
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău