Ucraina: Aproximativ 800 de civili refugiați într-o uzină chimică din Severodonețk

  • 08 Iunie 2022 08:29
Ucraina: Aproximativ 800 de civili refugiați într-o uzină chimică din Severodonețk

Aproximativ 800 de civili s-au refugiat într-o uzină chimică din Severodonețk, în estul Ucrainei, unde se duc lupte înverșunate între forțele ucrainene și trupele ruse de mai multe zile, a afirmat marți avocatul american al magnatului Dmitro Firtaș, proprietarul uzinei, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Circa 800 de civili s-au refugiat în adăposturile uzinei chimice Azot, proprietate a Grupului DF al lui Dmitro Firtaș", a indicat într-un comunicat Lanny Davis, avocatul magnatului ucrainean. "Între cei 800 de civili figurează circa 200 dintre cei 3.000 de angajați ai uzinei și aproximativ 600 de locuitori din Severodonețk", a adăugat el.

Contactată de AFP, președinția ucraineană nu a confirmat deocamdată această afirmație.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul de internet al Group DF, cei 200 de angajați prezenți în continuare în interiorul uzinei "rămân acolo pentru a asigura protecția produselor chimice puternic explozive aflate încă la fața locului".

Uzina Azon este situată în Severodonețk, oraș-cheie din regiunea Lugansk, pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească în întregime de mai multe săptămâni.

Moscova a afirmat marți dimineață că ar fi "eliberat complet" zonele rezidențiale, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski asigurase luni că combatanții ucraineni "rezistă" în continuare pe pozițiile lor.

Dmitro Firtaș, 57 de ani, deținând una dintre cele mai mari averi din Ucraina, este un fost apropiat al ex-președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

În iunie 2021, Volodimir Zelenski semnase un decret care impunea sancțiuni magnatului, ordonând în special înghețarea activelor sale și retragerea licențelor societăților sale, după ce îl acuzase că vânduse produse pe bază de titan unor întreprinderi militare ruse.

Totuși, Firtaș denunțase invazia rusă declanșată la sfârșitul lunii februarie, ajutând de atunci la dezvoltarea unui canal de televiziune care emite non-stop, împreună cu administrația prezidențială și alți proprietari de canale.

"Acest război este complet inutil și nu poate fi justificat în niciun caz", a reiterat el marți, fiind citat în comunicat. "Această tragedie umanitară este intolerabilă", afirmă Firtaș, care în prezent se află în arest la domiciliu la Viena, potrivit media de la Kiev. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău