Ucraina anunță recucerirea a trei localități

  • 12 Iunie 2023 08:13
Ucraina anunță recucerirea a trei localități

Ucraina a anunțat recucerirea a trei localități din regiunea Donețk, primele câștiguri teritoriale obținute în urma „acțiunilor contraofensive" menționate cu o zi înainte de președintele Volodimir Zelenski, informează Agerpres.

În același timp, trei persoane au fost ucise și cel puțin alte 23 au fost rănite în atacuri rusești asupra civililor evacuați, în special cei aflați în bărci, din zonele inundate din sudul Ucrainei în urma distrugerii unui baraj la începutul acestei săptămâni, au declarat autoritățile locale.

Pe frontul de est a fost eliberată localitatea Blagodatne. La mai puțin de trei ore după acest anunț, serviciul de grăniceri ucrainean a asigurat că un al doilea sat, Neskucine, din aceeași regiune Donețk, se afla la rândul său "din nou sub stindardul ucrainean".

Duminică seara, viceministrul Apărării Ganna Maliar a anunțat că o a treia localitate, orășelul Makarivka, din apropiere de Blagodatne, a căzut în mâinile trupelor de la Kiev.

"Le sunt recunoscător soldaților noștri pentru această zi (...). MULȚUMIRI ! Vă mulțumim pentru fiecare pas, pentru fiecare luptă, pentru fiecare ocupant distrus!", a declarat președintele Zelenski.

Acestea sunt primele câștiguri teritoriale anunțate după mai multe luni de zile de către autoritățile ucrainene, în afară de cele câteva sute de metri recuceriți recent la periferia orașului devastat Bahmut, din regiunea Donețk, a cărui cucerire a fost revendicată de Moscova în mai.

În sudul Ucrainei, evacuările continuă după creșterea bruscă a nivelului apei cauzată de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, pentru care ambele părți se învinuiesc reciproc.

Potrivit ultimelor date disponibile duminică seara, furnizate de ministrul de Interne Igor Klimenko, 2.722 de persoane, dintre care 205 de copii, au fost evacuate din regiunea Herson și alte 982, inclusiv 167 de copii, din provincia vecină Mikolaiv.

Un total de șapte persoane au murit și aproximativ 30 sunt încă date dispărute în urma acestor inundații în teritoriile aflate sub controlul Kievului.

Un total de 77 de localități au fost invadate de ape, dintre care 14 în teritoriile ocupate, a spus Klimenko, potrivit căruia 162.000 de persoane sunt lipsite de apă curentă în amonte de barajul Kahovka.

În zonele aflate sub controlul Rusiei, oficialii instalați de Moscova au raportat săptămâna aceasta peste 7.000 de persoane evacuate, precum și opt morți și 13 dispăruți.

În Herson, capitala regională, apa a început să se retragă în anumite cartiere, în pofida ploii, au remarcat jurnaliștii AFP.

Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la posibila contaminare a apelor, care au înghițit cel puțin trei cimitire, terminale de stocare a petrolului și gropi de gunoi. De asemenea, aproape 450 de tone de ulei de turbine s-au vărsat în Nipru și apoi în Marea Neagră.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a reiterat duminică, în fața unor date divergente, solicitarea de acces la locul unde este măsurat nivelul apei din rezervorul ce servește la răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporijie, situată la 150 km în amonte de barajul distrus și ocupat de forțele ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău