Ucraina anunță prelungirea acordului privind exportul cerealelor sale cu 120 de zile

  • 17 Noiembrie 2022 11:18
Ucraina anunță prelungirea acordului privind exportul cerealelor sale cu 120 de zile

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat joi că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a inițiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters și AFP.

„O decizie în acest sens tocmai a fost luată la Istanbul. Națiunile Unite și Turcia rămân garanți ai acestei inițiative”, a indicat Kubrakov într-un mesaj pe Twitter, în care a salutat un 'pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale'.

Acest acord, care expira vineri seara, a permis exportarea a peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene în patru luni.

Turcia a confirmat joi prelungirea acordului cu privire la exportul de cereale ucrainene pentru încă patru luni 'în aceleași condiții' ca cele care funcționează din luna iulie, a anunțat un înalt responsabil turc pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

Potrivit acestui responsabil, toate părțile au agreat ca 'acordul să rămână în vigoare pentru încă 120 de zile pe durata lunilor de iarnă' , iar 'noi aranjamente' ar putea să fie luate după încheierea sezonului rece.

O sursă internațională apropiată negocierilor a confirmat joi pentru AFP reînnoirea acestui acord, care implică Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre susținătorii acestui acord, se declarase miercuri 'convins' că acordul va fi prelungit.

Acordul inițial încheiat în iulie a contribuit la evitarea unei crize alimentare mondiale, permițând exportul de alimente și îngrășăminte din mai multe porturi ucrainene la Marea Neagră, care fuseseră blocate de Rusia, notează Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat înțelegerea convenită între părți pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei din porturile sale de la Marea Neagră (sud).

”Salut acordul tuturor părților de a continua Inițiativa privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a facilita transportarea în siguranță a cerealelor, alimentelor și îngrășămintelor din Ucraina”, a declarat Guterres, citat într-un comunicat emis joi de Centrul de Coordonare Comună (JCC), care supervizează exporturile, cu sediul la Istanbul.

Națiunile Unite, a spus el, sunt 'pe deplin angajate în eliminarea obstacolelor rămase în calea exportului de alimente și de îngrășăminte din Federația Rusă', o parte a acordului pe care Moscova o consideră esențială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău