Ucraina amenință că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dacă vor participa sportivii ruși și belaruși

  • 27 Ianuarie 2023 10:45
Ucraina amenință că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dacă vor participa sportivii ruși și belaruși

Ucraina a amenințat joi 26 ianuarie, că va boicota Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc la Paris, în cazul în care Comitetul Internațional Olimpic (CIO) va decide să permită participarea sportivilor ruși și belaruși, interziși la majoritatea competițiilor internaționale sub drapelul lor, transmite digi24.ro.

„O astfel de situație este inacceptabilă pentru statul nostru", a reacționat ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Gutțait.

„Poziția noastră rămâne neschimbată: atât timp cât războiul continuă în Ucraina, sportivii ruși și belaruși nu ar trebui să participe la competiții internaționale", a precizat Gutțait pe Facebook, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„Dacă nu suntem auziți, nu exclud posibilitatea să boicotăm și să refuzăm să participăm la Jocurile Olimpice din 2024", a adăugat ministrul, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se opune ferm oricărei încercări de reintegrare a Moscovei și Minskului.

Comitetul Internațional Olimpic a indicat miercuri că modalitățile de a-i autoriza pe sportivii ruși și belaruși trebuie "explorate în continuare".

„Niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis de la o competiție doar pe baza pașaportului său", a estimat CIO, stârnind furia Ucrainei și a altor țări europene.

Consiliul Olimpic al Asiei (OCA), la rândul său, a propus joi să integreze sportivii ruși și belaruși în competițiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-și sprijinul pentru poziția CIO.

Propunerea OCA ar putea permite, în special, sportivilor interziși să participe la evenimentele sale regionale de calificare, dintre care unele au început deja, pentru JO 2024. Michelle Donelan, ministrul britanic al Culturii, care este și responsabil pentru Sport, a considerat, la rândul său, că inițiativa CIO este "mult îndepărtată de realitățile războiului" "Condamnăm orice inițiativă care i-ar permite președintelui (rus) Vladimir Putin sa-și legitimeze războiul ilegal din Ucraina", a spus Donelan.

„Președintele CIO (Thomas) Bach însuși a condamnat Rusia în urma cu mai puțin de un an, pentru încălcarea armistițiului olimpic și a cerut să 'acorde o șansă păcii'", a amintit ea. Șeful Comitetului Olimpic Danez, Hans Natorp, a subliniat că și țara sa s-a opus ferm revenirii Rusiei în lumea olimpică. "Agresiunea Rusiei în Ucraina se intensifică", a scris el pe Twitter.

„În aceste circumstanțe, ar fi inacceptabil să se permită Rusiei și Belarusului să participe la evenimente sportive".

„Ne menținem ferm poziția. Nu este încă timpul să ne gândim la revenirea lor", a adăugat Natorp. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, ar dori totuși ca sportivii ruși să poată participa la Jocurile Olimpice de anul viitor, dar sub drapel neutru. "Cred că (Olimpiada) este un moment al sportivilor și nu trebuie să-i privăm pe sportivi de competiția lor.

Dar cred și pledez, la fel ca o mare parte a mișcării sportive, să nu existe o delegație sub drapel rusesc", a declarat, pentru postul France 2, Hidalgo, care ar prefera să-i vadă pe sportivii ruși concurând "sub drapel neutru", așa cum au mai făcut-o.

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris nu are însă niciun cuvânt de spus în a decide participarea sportivilor ruși și belaruși, subliniază AFP.

CIO a reamintit miercuri că federația internațională a fiecărui sport implicat în Jocurile Olimpice este cea care are "autoritatea unică" în această privință.



Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău