Ucraina amână reintroducerea primelor pentru soldații necombatanți, din lipsă de fonduri

  • 05 Mai 2023 17:33
Ucraina amână reintroducerea primelor pentru soldații necombatanți, din lipsă de fonduri

Guvernul ucrainean se confruntă cu dilema reintroducerii primelor pentru soldații necombatanți, cu riscul afectării și mai mult a echilibrului bugetar deja greu de menținut, sau a renunțării la aceste prime, așa cum recomandă Fondul Monetar Internațional (FMI), caz în care riscul este de a crește nemulțumirea în rândurile armatei, relatează Agerpres.

Din motive economice, guvernul de la Kiev a decis în luna februarie să elimine prima de 30.000 de grivne (peste 730 de euro) pe care de când a început războiul cu Rusia o primesc toți soldații care nu îndeplinesc misiuni de luptă. Pentru soldații angajați în operațiunile militare prima este în continuare de 100.000 de grivne, echivalentul a circa 2.400 de euro.

În urma criticilor venite dinspre cei afectați de suprimarea respectivei prime, parlamentul ucrainean a reintrodus-o printr-o lege votată pe 10 aprilie, dar care nu prevede și mecanisme suficiente pentru colectarea banilor destinați acestor plăți.

Fără surse de finanțare pentru acoperirea cheltuielilor, noua lege nu a intrat în vigoare. În acest timp, opoziția acuză guvernul și partidul președintelui Volodimir Zelenski că vrea să facă economii tocmai pe seama armatei pentru a cheltui în schimb pe alte lucruri. De partea sa, puterea acuză opoziția de populism.

Dar însuși șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a cerut să fie amânată reintroducerea primei pentru trupele necombatante.

La fel se pronunță și reprezentantul FMI pentru Ucraina, Vahram Stepanyan, care a avertizat că reintroducerea acestei prime va costa bugetul Ucrainei încă aproximativ patru miliarde de dolari. FMI a aprobat pe 31 martie un pachet de sprijin financiar pentru Ucraina de 15,6 miliarde de dolari.

Ucraina primește un ajutor economic substanțial din partea aliaților săi pentru a face față crizei provocate de agresiunea militară rusă, dar banii primiți astfel nu pot fi destinați direct armatei, pentru a cărei finanțare Kievul trebuie să găsească alte soluții.

Deși formal suprimarea primelor afectează doar soldații care nu sunt angrenați în lupte, criteriile după care soldații sunt considerați combatanți sau necombatanți sunt un motiv de dispută, întrucât numeroși soldați desfășurați în zona liniei frontului și care astfel își riscă viața nu beneficiază de prima de luptă, pentru că nu sunt considerați ca fiind angrenați direct în operațiunile de luptă.

Solda de bază a unui soldat ucrainean este de circa 20.000 de grivne, echivalentul a mai puțin de 500 de euro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău