Ucraina alocă până la sfârșitul anului aproape un miliard de euro pentru producția internă de drone

  • 26 Iulie 2023 14:57
Ucraina alocă până la sfârșitul anului aproape un miliard de euro pentru producția internă de drone

Premierul ucrainean Denis Șmîgal a anunțat miercuri că guvernul său va aloca pentru restul acestui an 40 miliarde de grivne (aproximativ un miliard de euro la cursul de schimb actual) pentru a finanța producția de drone de către producătorii ucraineni, relatează Agerpres, citând EFE.

„Acum un an, datorită inițiativei UNITED24 a președintelui Volodimir Zelenski, am colectat patru miliarde de grivne pe care i-am investit în producătorii ucraineni de drone”, a afirmat Șmîgal vorbind la un eveniment public, referindu-se la inițiativa prezidențială de a obține donații.

Premierul a reamintit că, la vremea respectivă, în proiect erau implicate aproximativ zece companii.

„Astăzi sunt peste 40 de companii care au încheiat contracte cu statul, iar producția internă de drone a crescut de zece ori”, a afirmat șeful guvernului ucrainean, care a făcut o prioritate din dezvoltarea, împreună cu sectorul privat, a producției interne de drone pentru a aproviziona armata cu mii de aparate aeriene fără pilot.

În intervenția sa, Șmîgal a amintit că Ucraina a promovat reforme legislative pentru a face mai atractive investițiile private în producția de drone. Una dintre aceste modificări crește marja de profit la 25% pentru companiile din sector care primesc contracte publice.

În discursul de marți seara către națiune, președintele Zelenski a subliniat importanța așa-numitei Armate de drone pe care Ucraina o creează: „Apărarea noastră are nevoie urgentă de toate tipurile de drone, de la (dronele) Mavic, relativ simple, până la dronele maritime și de atac care pot opera pe distanțe mari”.

Ucraina a atacat în mai multe rânduri peninsula Crimeea - anexată ilegal de Rusia în 2014 - cu drone maritime, pe distanțe mari.

Astfel de drone cu rază lungă de acțiune au fost, de asemenea, implicate în ultimele săptămâni în atacuri asupra unor obiective din Moscova și în alte regiuni ale Federației Ruse, potrivit EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:1,54 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău