Ucraina acuză Rusia de „șantaj nuclear” după noua amenințare din partea lui Vladimir Putin

  • 26 Septembrie 19:21
Ucraina acuză Rusia de „șantaj nuclear” după noua amenințare din partea lui Vladimir Putin

Ucraina a acuzat astăzi, 26 septembrie, conducerea de la Moscova de „șantaj nuclear”, după anunțul făcut în ajun de către președintele rus Vladimir Putin cu privire la actualizarea doctrinei nucleare ruse, transmite DPA, citat de AGERPRES.

Rusiei nu i-a mai rămas decât șantajul nuclear; nu mai are alte instrumente pentru a intimida lumea”, a reacționat șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, într-o postare miercuri seara pe Telegram. Dar această tentativă de a ne speria nu va funcționa, a adăugat el.

Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia ar putea de acum să recurgă la arma nucleară în cazul unui atac aerian „masiv” și că orice agresiune din împotriva teritoriului său, susținută de un stat dotat cu arme nucleare, va fi considerat drept un atac comun.

Într-o reuniune a Consiliului Securității Rusiei, Putin a declarat că dorește să insiste asupra unei modificări în special și anume că „orice agresiune împotriva Rusiei din partea unui stat nenuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată drept un atac comun împotriva Federației Ruse”, potrivit Reuters.

În această reuniune, Putin a prezentat noi scenarii posibile pentru utilizarea armelor nucleare rusești, care pot fi de acum folosite ca ripostă chiar și în cazul unor atacuri masive cu arme convenționale, în cazul în care existența Rusiei ar fi amenințată drept urmare.

Condițiile (...) pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia au fost, de asemenea, clar stabilite”, a adăugat președintele rus, declarând că Moscova ar lua în considerare o astfel de recurgere în cazul unui atac „masiv” cu ajutorul avioanelor, rachetelor sau dronelor.

Rusia își rezervă, de asemenea, dreptul de a utiliza arme nucleare în caz de agresiune, inclusiv convențională, împotriva Belarusului, a adăugat Vladimir Putin.

Aceste clarificări, a spus el, au fost minuțios gândite și calibrate pe parcursul a mai mult de un an pentru a face față noilor amenințări cu care se confruntă Rusia.

De luni de zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere aliaților săi să permită Ucrainei să utilizeze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane și Storm Shadows britanice, împotriva unor ținte de pe teritoriul rus, pentru a limita capacitățile militare ale Rusiei.

Moscova dispune de cel mai mare arsenal nuclear din lume. Rusia și SUA dețin împreună 88% din focoasele nucleare din lume, notează Reuters.

Doctrina nucleară oficială a Rusiei, stabilită prin decret în 2020 de Vladimir Putin, prevede că Rusia poate utiliza arme nucleare în cazul unui atac nuclear inamic sau al unui atac convențional care amenință existența statului.

Modificările prezentate miercuri de președintele rus cuprind o extindere a amenințărilor, includerea Belarusului sub umbrela nucleară rusă și ideea că susținerea de către un stat nuclear a unui atac convențional al unei alte țări ar fi echivalentă cu un atac comun.

Războiul din Ucraina, declanșat de invazia forțelor ruse în februarie 2022, a provocat cea mai gravă confruntare dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, care a adus SUA și Uniunea Sovietică în pragul unui război nuclear.

În 2022, Statele Unite erau într-atât de îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare tactice, încât l-au avertizat pe Vladimir Putin cu privire la consecințele unui astfel de act, potrivit directorului CIA William Burns.

În timp ce forțele ruse câștigă teren în estul Ucrainei, iar armata ucraineană a lansat o ofensivă terestră în regiunea Kursk din Rusia la începutul lunii august, războiul a intrat în ceea ce oficialii ruși califică drept cea mai periculoasă fază de până acum, notează agenția britanică de presă. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:3,09 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
16
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău