Ucraina acuză Rusia că ține în detenție doi angajați ai centralei nucleare din Zaporojie

  • 09 Decembrie 2022 14:13
Ucraina acuză Rusia că ține în detenție doi angajați ai centralei nucleare din Zaporojie

Ucraina a acuzat vineri Rusia că ține în detenție doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie (sud) ocupată militar de Moscova, după ce „i-a bătut violent", informează Agerpres.

Joi, armata rusă a dat buzna în locațiile unde se află Departamentul pentru programe sociale al centralei și, în prezența altor angajați, l-a lovit violent pe șeful departamentului, Oleksii Trubenkov, și pe adjunctul lui, Iuri Androsov", a deplâns operatorul ucrainean în domeniul nuclear Energoatom într-un comunicat.

"După această bătaie violentă", rușii "i-au scos (din clădire) și i-au dus într-o direcție necunoscută", a mai denunțat Energoatom, informează Agerpres.

Responsabilul pentru siguranța nucleară a centralei Zaporojie, Konstantin Beiner, a fost de asemenea "aruncat la subsol", potrivit Energoatom, însă nu se află în detenția forțelor ruse.

Operatorul ucrainean al centralelor nucleare i-a acuzat pe soldații Moscovei, care ocupă situl de la începutul lui martie, că aceștia "se dezlănțuie și se transformă în adevărați polițiști și temniceri", "intensificând represiunea" la adresa angajaților.

Nu este pentru prima dată când Kievul acuză Moscova de agresarea personalului ucrainean al celei mai mari centrale nucleare din Europa. La sfârșitul lui septembrie, directorul său a fost arestat de forțele ruse, înainte de a fi eliberat câteva zile mai târziu.

De mai multe luni, Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamente în jurul centralei Zaporojie, situată nu departe de linia frontului, generând temeri că ar putea surveni un accident nuclear de amploare.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a poziționat 500 de soldați ruși în zona centralei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și comunitatea internațională și-a înmulțit apelurile de a demilitariza locul, însă fără succes până acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău