Ucraina a spart prima linie de apărare a rușilor, susține un general ucrainean: ”Deminarea terenului a durat săptămâni”

  • 03 Septembrie 2023 14:55
Ucraina a spart prima linie de apărare a rușilor, susține un general ucrainean: ”Deminarea terenului a durat săptămâni”

Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, un general ucrainean important a relatat că trupele sale au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie. Declarațiile generalului de brigadă Oleksandr Tarnavskiy vin în contexul în care unii oficiali occidentali au criticat lentoarea contraofensivei ucrainene în care aliații au investit masiv. Zelenski a respins criticile și a transmis că Ucraina avansează semnificativ.

Acum, după săptămâni de muncă minuțioasă de deminare, ucrainenii se așteaptă la câștiguri mai rapide pe măsură ce presează cea de-a doua linie de apărare rusă, mai slabă, a declarat generalul care conduce contraofensiva din sud, scrie G4Media.

Generalul a estimat că Rusia a dedicat 60% din timpul și resursele sale pentru a construi prima linie de apărare și doar 20% pentru a doua și a treia linie, deoarece Moscova nu se aștepta ca forțele ucrainene să treacă.

„Acum ne aflăm între prima și a doua linie de apărare”, a declarat el, vorbind pentru Observer în primul său interviu de la descoperirea frontului. Forțele ucrainene se împing acum de ambele părți ale breșei și își consolidează poziția pe teritoriul cucerit în luptele recente, a spus el.

„În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităților inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor rusești în spatele celei de-a doua linii defensive a acestora”, mai arată The Guardian.

Un vast câmp minat a prins în capcană trupele ucrainene timp de săptămâni, în timp ce geniștii de infanterie au curățat încet și pe jos o rută de asalt. Trupele ruse din spatele acestuia „au stat și au așteptat armata ucraineană”, eliminând vehiculele cu obuze și drone, a spus el.

Dar acum că bariera a fost trecută, rușii au fost forțați să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancuri și alte vehicule blindate. Ca un semn că Moscova simte presiunea, aceasta a redistribuit trupe în zonă de pe liniile de front din interiorul Ucrainei ocupate – Herson la vest și Lyman la nord-est – și, de asemenea, din interiorul Rusiei, a spus el.

„Inamicul își retrage rezervele, nu doar din Ucraina, ci și din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, rușii vor rămâne fără toți cei mai buni soldați. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult și mai repede”, a declarat Tarnavskiy. „Totul este în fața noastră”.

Acum, când câmpul minat a fost străpuns, rușii au pierdut o mare parte din avantajul lor. „Există o diferență foarte mare între prima și a doua linie de apărare”, a declarat Tarnavskiy, citat de The Guardian.

A doua linie nu este la fel de bine construită, astfel că ucrainenii își pot folosi vehiculele, deși există încă câmpuri minate, mai explică el. Deoarece forțele rusești operează de asemenea în această zonă, acestea sunt în petice, mai degrabă decât într-un singur cordon defensiv.

Când a fost întrebat despre progresul lent în ceea ce privește străpungerea liniilor rusești într-o altă ofensivă mai la est de-a lungul liniei de apărare a inamicului, el a spus că aceasta are alte obiective și a adăugat că Ucraina pregătește alte ofensive surpriză pentru a secătui forțele Moscovei.

„Cu cât este mai aproape de victorie, cu atât este mai greu. De ce? Pentru că, din păcate, îi pierdem pe cei mai puternici și mai buni. Așa că acum trebuie să ne concentrăm pe anumite zone și să terminăm treaba. Nu contează cât de greu este pentru noi toți”, a mai declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskiy pentru The Guardian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău