Ucraina a reziliat acordul cu Rusia privind rachetele Satan. Mentenanța sistemelor balistice intercontinentale ar fi trebuit făcută în Ucraina

  • 07 Ianuarie 2023 16:16
Ucraina a reziliat acordul cu Rusia privind rachetele Satan. Mentenanța sistemelor balistice intercontinentale ar fi trebuit făcută în Ucraina

Ucraina a reziliat acordul cu Federația Rusă privind prestarea de servicii de întreținere în cazul complexului de rachete Sarmat, cunoscut și sub denumirea de Satan. Contractul fusese încheiat în februarie 2006.

Rezilierea acordului a fost anunțată de reprezentantul permanent al Cabinetului de Miniștri în Rada Supremă de la Kiev, Taras Melniciuk, scrie Defense Romania.

Potrivit acestuia, Guvernul Ucrainei a reziliat acordul cu Guvernul rus privind prelungirea perioadei de exploatare a complexului de rachete 15P118M ("Satan"), decizia în acest sens fiind luată în cadrul ședinței din 6 ianuarie.

"Documentul prevedea prestarea de servicii de întreținere de către întreprinderi de stat ucrainene în cazul rachetelor strategice 15P118M operate de Federația Rusă. Potrivit contractului, serviciile urmau să fie prestate de biroul de proiectare 'M. Iangel', în calitate de dezvoltator principal și întreprinderea de stat 'O. Makarov', în calitate de producător" - a transmis Melniciuk, citat de Rador, pe canalul său de Telegram.

După cum se menționează în documentul adoptat de guvernul ucrainean, acordul a fost reziliat din cauza unei schimbări fundamentale a circumstanțelor de funcționare, care exclude posibilitatea de a presta lucrări de întreținere de către principalii dezvoltator și producător în cazul rachetelor strategice 15P118M (Satan/R-36) aflate în exploatare în Federația Rusă.

15P118M Satan e un complex sovietic de rachete strategice balistice intercontinentale de generația a treia. Complexul a fost dezvoltat inițial în Ucraina.

Rusia a dezvoltat ulterior o nouă versiune aflată în testare - Satan II.

Racheta Sarmat (Satan II) a fost dezvoltată de Centrul de stat pentru rachete V.P. Makeev, a cărei specializare de bază constă în dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale cu bazare navală.

Potrivit rușilor, racheta Sarmat este capabilă să transporte o ogivă multiplă, cu o greutate de până la 10 tone, în orice punct al lumii, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud.

În perspectivă, racheta Sarmat va deveni platformă purtătoare pentru ogivele hipersonice Avangard, care dezvoltă o viteză de 27 de Mach (un Mach = viteza sunetului). În prezent, acestea sunt amplasate pe rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău