Ucraina a reținut un cuplu suspectat de spionaj în favoarea Rusiei la Odesa

  • 08 Decembrie 2022 19:43
Ucraina a reținut un cuplu suspectat de spionaj în favoarea Rusiei la Odesa

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un cuplu căsătorit suspectat de spionaj în favoarea Rusiei în orașul Odesa de la Marea Neagră, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene, relatează Agerpres.

Într-un comunicat transmis joi, SBU acuză cuplul că a colectat informații secrete pentru Rusia despre locurile pentru posibile desfășurări militare și despre mișcarea unităților de apărare antiaeriană.

Cei doi, ale căror nume nu au fost dezvăluite, sunt suspectați că erau ofițeri ai serviciului secret al armatei ruse care plănuiau să creeze o rețea de agenți în sudul Ucrainei.

Ofițerii SBU au găsit telefoane mobile și calculatoare cu dovezi privind "o corespondență ascunsă cu agresorul", se precizează în comunicat.

"SBU i-a reținut pe ambii spioni când aceștia încercau să transfere Rusiei informații clasificate", a adăugat sursa citată.

Odesa a fost deseori o țintă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, dar rămâne sub controlul ucrainean.

Conform SBU, bărbatul și femeia reținuți au ajuns în Ucraina în 2018 și au primit permise de rezidență, bărbatul activând în trecut în armata rusă, transmite Agerpres.

Cuplul ar fi transferat informațiile pe care le colecta către unui fost ofițer al forțelor speciale ruse din Crimeea care coopera cu serviciul secret al armatei. Peninsula Crimeea a fost ocupată de Rusia în 2014.

SBU a publicat de asemenea o serie de fotografii cu arestarea cuplului, documente militare ale bărbatului reținut, care arată rangul său de colonel, precum și pașapoartele rusești ale celor doi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău