Ucraina a restricționat exporturile pe calea ferată din cauza Sărbătorilor Pascale

  • 18 Aprilie 2022 14:38
Ucraina a restricționat exporturile pe calea ferată din cauza Sărbătorilor Pascale

Acumularea de vagoane la punctele de trecere a frontierei și închiderea granițelor în perioada Sărbătorilor Pascale au determinat Ucraina să restricționeze, temporar, livrările de bunuri pe calea ferată spre Polonia și România, a declarat luni un oficial din conducerea companiei de stat Ukrainian Railways, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ucraina, un mare producător agricol mondial, obișnuia să își exporte produsele prin porturile de la Marea Azov și Marea Neagră însă după invazia rusească a fost obligată să își exporte produsele pe calea ferată via granița de vest.

Valerii Tkachov, adjunctul directorului comercial de la Ukrzaliznytsia, a confirmat că, în perioada 16-18 aprilie, transportatorul a impus restricții cu privire la livrările pe calea ferată spre România, prin punctele de trecere a frontierei de la Diakovo și Vadul-Siret. În aceeași perioadă, au fost introduse restricții cu privire la transportul de bunuri pe calea ferată și spre Polonia, prin punctele de trecere a frontierei de la Yahodyn și Izov, a spus Valerii Tkachov.

Restricțiile au fost implementate "din cauza acumulării de vagoane în direcția punctelor occidentale de trecere a frontierei și a solicitărilor venite de la partenerii occidentali de a reduce livrările de trenuri de marfă", a precizat Tkachov. Potrivit acestuia, "țările vecine par să nu fie pregătite pentru o creștere semnificativă a traficului de produse ucrainene pe teritoriul lor", din cauza lipsei de locomotive și vagoane, a capacității limitate de trafic și a restricțiilor impuse pentru vagoanele de marfă.

Potrivit reprezentantului Ukrzaliznytsia, la data de 14 aprilie, erau 29.461 de vagoane de marfă în apropierea punctelor de trecere a frontierei, iar numărul a crescut cu 28% în primele două săptămâni din luna aprilie.

"Nu a fost luată nicio decizie cu privire la oprirea sau restricționarea traficului pe termen lung spre țările europene", a spus Valerii Tkachov pentru Reuters, adăugând că restricțiile temporare sunt "o soluție strict operațională care va permite trecerea granițelor pentru descărcare și eliminarea blocajelor de trafic".

Adjunctul directorului comercial de la Ukrzaliznytsia nu a precizat ce tip de bunuri sunt afectate de restricțiile de transport, însă anterior firma de consultanță APK-Inform a dezvăluit că operatorul feroviar ucrainean a decis să restricționeze livrările pentru anumite produse agricole prin punctele de trecere a frontierei spre Polonia și România.

Zilele trecute, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, a spus că sarcina principală a ministerului pe care îl conduce este să găsească căi alternative pentru exportul de cereale, în contextul în care țara vecină are 13 milioane de tone de cereale gata să fie exportate. Solskyi a precizat că Ucraina trebuie să golească silozurile pentru noua recoltă din luna iulie, care potrivit analiștilor ar putea să se ridice la 40 de milioane de tone.

În luna martie, exporturile de cereale și oleaginoase ale Ucrainei au scăzut până la 200.000 de tone, în condițiile în care înainte de război Ucraina exporta până la șase milioane de tone de cereale și oleaginoase într-o singură lună. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău