Ucraina a pus sechestru pe 70 de kilometri de linii electrice

  • 27 Iunie 2013 16:02
Ucraina a pus sechestru pe 70 de kilometri de linii electrice

Republica Moldova riscă să rămână fără 70 de kilometri de linii electrice, puse sub sechestru de o instanță de judecată de la Kiev.

Autoritățile susțin că aceasta nu va duce la întreruperea livrării curentului electric, dar depun toate eforturile pentru a anula decizia respectivă. 

Liniile electrice, aflate pe traseul Cuciurgan – Vulcănești, au fost puse sub sechetru din cauza unor datorii de 6 milioane de euro pe care le-ar avea distribuitorul de energie Moldelectrica față de compania ucraineană Energoalians.

Decizia privind aplicarea secehstrului a fost luată de încă de anul trecut de o instanță ucrainiană, a declarat pentru postul nostru de radio șeful Direcției generale securitate și eficiență energetică din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ciobanu. Cele 6 milioane de dolari reprezintă o parte dintr-o pretinsă datorie de 60 de milioane de dolari pe care Energoalians o cere pentru energia electrică livrată la sfârșitul anilor 90. Compania ucraineană pretinde acești bani de la Moldelectrica, dar aceasta a fost creată mai târziu și nu are nimic cu datoria respectivă, potrivit oficialului. Vadim Ciobanu a precizat, însă, că punerea sub sechestru nu va duce la întreruperea curentului electric.

Pe de altă parte, analistul economic Roman Chircă susține că acest proces pune în pericol securitatea energetică cel puțin pentru o parte a Republicii Moldova. Potrivit acestuia, litigiul este rodul unei administrări proaste a sectorului energetic, iar guvernul nu întreprinde toate măsurile pentru a identifica o soluție.

Problema pretinselor datorii ale Moldelectrica și litigiul cu compania ucraineană Energoalians au fost discutate în luna octombrie anul trecut și în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate. Autoritățile declarau atunci că acest litigiu este cel mai mare pericol pentru securitatea energetică a statului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău