Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în fața Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor

  • 26 Noiembrie 2022 18:52
Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în fața Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor

Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în fața Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor, foametea provocată intenționat de regimul stalinist în anii '30, care a căpătat o nouă rezonanță de la invazia rusă, relatează AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că poporul său va face față atacurilor rusești, care provoacă regulat întreruperi masive de electricitate și de apă în contextul în care temperatura scade tot mai mult.

"Ucrainenii au trăit lucruri cu adevărat groaznice. Și, în ciuda a tot, ei și-au păstrat capacitatea de a nu se supune și dragostea pentru libertate. Altădată, ei au vrut să ne distrugă prin foamete, astăzi - prin întuneric și frig", a transmis Zelenski printr-un mesaj video publicat pe Telegram. "Nu putem fi zdrobiți", a spus el, potrivit Agerpres.

Mai mulți lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev pentru comemorarea Holodomorului, pe care Ucraina o consideră "genocid".

Conform media din Polonia și Lituania, premierii celor două țări care sunt susținători apropiați ai Kievului, Mateusz Morawiecki și Ingrida Simonyte, se află în vizită pentru discuții care ar urma să vizeze în special un posibil nou val de migranți ucraineni în Europa în această iarnă.

Serviciul ucrainean de gărzi de coastă a confirmat că Morawiecki "a vizitat Kievul și a onorat memoria victimelor Holodomorului".

Premierul belgian Alexander De Croo se află la rândul său în vizită la Kiev, prima sa deplasare în Ucraina de la invazia rusă. Conform agenției de presă Belga, el oferă un sprijin financiar suplimentar de 37,4 milioane de euro pentru Ucraina.

"Am ajuns la Kiev. După bombardamentele violente din ultimele zile, suntem alături de poporul ucrainean. Mai mult ca oricând", a precizat el pe Twitter.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat la rândul său într-un mesaj video un ajutor suplimentar de 10 milioane de euro pentru a susține exporturile de cereale ucrainene, afectate de război.

Parlamentul german a luat vineri decizia de a defini drept "genocid" Holodomorul, care a provocat moartea a circa 3,5 milioane de ucraineni în 1932 și 1933 pe fondul colectivizării pământurilor.

Rusia a respins această clasificare, susținând că marea foamete care a izbucnit în URSS la începutul anilor '30 nu a făcut victime doar printre ucraineni, ci și printre ruși, kazahi și alte populații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău