Ucraina a primit o primă tranșă de 3 miliarde de euro din ajutorul UE pentru 2023, anunță Zelenski

  • 17 Ianuarie 2023 17:39
Ucraina a primit o primă tranșă de 3 miliarde de euro din ajutorul UE pentru 2023, anunță Zelenski

Ucraina a primit o primă tranșă de 3 miliarde de euro din pachetul de 18 miliarde prevăzute de Uniunea Europeană pentru anul 2023, a anunțat marți președintele Volodimir Zelenski, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Ucraina a primit primele 3 miliarde de euro din noul program macro-financiar de 18 miliarde de euro’ de sprijin pentru economia ucraineană, a scris Zelenski pe Twitter, mulțumindu-le președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Celor 27 pentru ‘sprijinul solid’ acordat Kievului, la aproape 11 luni de de debutul invaziei ruse.

UE a aprobat la mijlocul lui decembrie acest nou ajutor financiar pentru Ucraina, după discuții aprige între statele membre.

Concret, europenii s-au angajat să acorde lunar Ucrainei câte 1,5 miliarde de euro pe parcursul lui 2023 pentru a-i finanța cheltuielile publice. Sprijinul ia forma unor împrumuturi pe 35 ani cu dobândă zero și cu posibilitatea anulării datoriei.

Acest ajutor este totuși însoțit de anumite condiții, fixate de Bruxelles.

‘UE are nevoie să fie sigură că cele 18 miliarde de euro vor fi folosite corespunzător de Ucraina’, a explicat pe site-ul ucrainean eurointegration.com vicepremierul Olga Stefanișina, precizând că printre condiții figurează mai ales chestiuni legate de statul de drept și lupta împotriva corupției.

Pachetul financiar european este destinat să ajute la menținerea bugetului ucrainean pe linia de plutire, Zelenski estimând necesarul la circa 45 miliarde de dolari pentru 2023.

Potrivit think-tank-ului ucrainean Centre for Economic Strategy, suma totală a ajutorului occidental (financiar, militar etc.) ar putea atinge 100 miliarde de dolari în 2023, dintre care peste 40 miliarde numai pentru forțele armate ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău