Ucraina a interzis prin lege prezența observatorilor ruși la alegerile prezidențiale

  • 07 Februarie 2019 17:33
Ucraina a interzis prin lege prezența observatorilor ruși la alegerile prezidențiale

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a interzis miercuri, prin lege, prezența observatorilor ruși la alegerile prezidențiale din 31 martie, informează agențiile de presă EFE și Rbc Ukraina, citate de Agerpres.

Legea, susținută de 232 de deputați, cu șase mai mult decât minimul necesar, încearcă "sa reducă riscurile și amenințările de ingerință ale Federației Ruse în alegerile din Ucraina".

Deputații au subliniat că în grupurile de observatori trimiși de organizațiile internaționale nu pot fi incluși cetățeni ruși, întrucât Rada însăși a catalogat Rusia ca stat "agresor" și "ocupant".

Acești observatori "pot constitui un mijloc pentru un atac informativ (din partea Rusiei) prin manipularea faptelor legate de procesul electoral".

Serviciul de Informații Externe al Ucrainei informase anterior că Moscova a alocat suplimentar 350 milioane dolari serviciilor sale speciale pentru acțiuni subversive la alegerile din Ucraina în 2019, potrivit Rbc Ukraina.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a exprimat deja intenția de a ordona polițiștilor de frontieră să împiedice intrarea observatorilor ruși în Ucraina.

În același timp, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a declarat că a cerut Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului să nu trimită observatori ruși în Ucraina.

Comisia Electorală Centrală din Rusia a considerat că această interdicție reprezintă o încălcare de către Kiev a obligațiilor sale internaționale și speră ca OSCE să ignore cererile din partea Ucrainei.

Interdicția vizează atât alegerile prezidențiale preconizate să aibă loc la 31 martie în Ucraina, cât și cele legislative care vor avea loc în toamnă, precum și alegerile locale din această țară.

Potrivit autorităților ucrainene, peste 850 de observatori internaționali vor monitoriza desfășurarea alegerilor prezidențiale din Ucraina, aceștia provenind în special din țări și instituții europene.

Pe de altă parte, Petro Poroșenko, aflat la putere din mai 2014, a fost înregistrat joi în calitate de candidat la apropiatele alegeri prezidențiale de către Comisia Electorală Centrală de la Kiev.

Astfel, cei trei principali favoriți în sondajele de opinie - Poroșenko, fostul premier Iulia Timoșenko și actorul de comedie Volodimir Zelenski - au fost înregistrați de Comisie, precum și un al patrulea, prorusul Iuri Boiko.

Până în prezent au fost înregistrați 37 de candidați, deși toți analiștii prevăd că la 21 aprilie va fi necesar un al doilea tur de scrutin pentru a se decide câștigătorul alegerilor prezidențiale.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău