Ucraina: A început schimbul de prizonieri între Kiev și separatiștii proruși

  • 29 Decembrie 2019 13:00
Ucraina: A început schimbul de prizonieri între Kiev și separatiștii proruși

Un important schimb de prizonieri între Kiev și separatiștii proruși din estul Ucrainei era în curs de desfășurare duminică la amiază, a anunțat președinția ucraineană, citată de France Presse, preluat de Agerpres.

"Procesul de eliberare a persoanelor deținute a început la punctul de control Maiorsk din regiunea Donețk", a postat pe Twitter președinția fără să dea detalii.

În imaginile transmise în direct de președinție, se puteau vedea două autocare sosite din teritoriile separatiste pe un teren păzit de soldați ucraineni înarmați în apropierea satului Odradivka din zona controlată de Kiev, la aproximativ zece kilometri de linia frontului. Jurnaliștii nu au avut acces direct la acest teren.

Identitatea și numărul exact de prizonieri nu au fost comunicate de beligeranți, dar operațiunea ar trebui să vizeze mai mult de o sută de persoane în total.

Potrivit informațiilor neconfirmate apărute în media ucrainene, separatiștii ar urma să elibereze în principal militari ucraineni, dar și activiști sau jurnaliști care au fost închiși.

La rândul său, Kievul ar putea schimba în special trei bărbați condamnați la închisoare pe viață după ce au comis un atentat mortal la Harkov în februarie 2015, precum și foști membri ai poliției antirevoltă judecați în Ucraina pentru presupusa lor implicare în represiunea sângeroasă din Piața Maidan în 2014, urmată de plecarea președintelui prorus Viktor Ianukovici.

Această din urmă posibilitate a stârnit indignarea multor ucraineni și o asociație de familii ale victimelor i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să renunțe la ea. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău