Țările de Jos introduc din 25 septembrie certificatul verde COVID

  • 17 Septembrie 2021 10:23
Țările de Jos introduc din 25 septembrie certificatul verde COVID

Țările de Jos vor cere dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau un test recent pentru coronavirus tuturor persoanelor care doresc să intre în baruri, restaurante, muzee, teatre și la alte evenimente culturale, începând din 25 septembrie, în condițiile în care s-a renunțat la aproape toate măsurile de distanțare fizică, informează joi Reuters, potrivit Agerpres.

O mică majoritate din Parlamentul olandez a respins joi seara o moțiune prin care i se cerea guvernului să-și schimbe intenția în legătură cu certificatul verde COVID-19, în timp ce premierul Mark Rutte a declarat că acesta este necesar pentru a preveni un nou val de contaminări.

'Suntem în continuare într-o situație periculoasă. Să nu facem asta (să nu introducem certificatul verde COVID) ar presupune mari riscuri', a spus Rutte în timpul unei dezbateri încinse în parlament.

Oponenți din întreg spectrul politic au pus la îndoială necesitatea certificatului vedere COVID, pe care mulți îl consideră o modalitate de a impune vaccinarea, în pofida promisiunilor făcute de guvern că aceasta nu va fi niciodată obligatorie.

'Această măsură este lipsită de sens, inutilă și falsă. Aceasta înseamnă vaccinare cu forța și dezbină societatea', a declarat liderul opoziției de extremă dreapta Geert Wilders.

Circa 72% dinte cei 17,5 milioane de olandezi au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, potrivit datelor oficiale.

Chiar dacă sondajele de opinie au arătat că majoritatea olandezilor susțin vaccinarea, certificatul verde COVID este puternic contestat de cei care refuză să se vaccineze.

Propunerile privind introducerea certificatului verde COVID au fost primite de asemenea cu ostilitate și de persoane din sectorul sanitar, iar multe baruri și restaurante au spus că nu intenționează să coopereze.

Primarul capitalei olandeze Amsterdam, Fremke Halsema, a declarat miercuri că poliția din oraș nu va avea capacitatea de a sprijini noua politică, prin care localurile trebuie să-și verifice propriii clienți.

Numărul de noi contaminări a scăzut în Olanda sub 2.000 pe zi, în timp ce 600 de pacienți bolnavi de COVID-19 primesc tratament la spital. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău