Ucraina a anunțat că săptămâna aceasta va începe exportul de cereale pe mare. Din ce porturi vor pleca navele

  • 25 Iulie 18:23
Ucraina a anunțat că săptămâna aceasta va începe exportul de cereale pe mare. Din ce porturi vor pleca navele

Guvernul de la Kiev estimează că exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, vor fi reluate săptămâna aceasta, a anunțat luni ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.

Ieșirea navelor din porturile ucrainene în Marea Neagră se va face în baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul, după cum a declarat ministrul, citat de agenția Interfax, preluată de EFEE și Agerpres.

Conform estimărilor, redeschiderea porturilor va permite exportul a 3 milioane de tone de cereale pe lună, ceea ce va aduce Ucrainei venituri suplimentare de un miliard de dolari.

Kubrakov a subliniat că funcționarea centrului de coordonare care se va înființa la Istanbul pentru a superviza funcționarea coridorului umanitar pentru ieșirea grâului va deveni operațional miercuri, 27 iulie.

Însă funcționarea sa nu se va extinde în apele teritoriale ucrainene, în care, după cum a spus oficialul, „doar autoritățile ucrainene vor avea competențe pentru a gestiona și garanta toate procesele”.

Lucrările de deminare se vor realiza exclusiv pe coridoarele create pentru a permite ieșirea navelor cu grâne și toate ambarcațiunile vor fi acompaniate de nave ale Ministerului Infrastructurii, a adăugat el.

La rândul său, vice ministrul Infrastructurii, Iuri Vaskov, a subliniat că, dacă totul merge așa cum e prevăzut, prima navă cu cereale va ieși săptămâna aceasta din portul Chornomorsk, în regiunea Odesa.

„Vor urma cele din portul Odesa și portul Pivdenny”, a spus el, dând asigurări că în termen de două săptămâni Ministerul va fi tehnic pregătit pentru a exporta din toate terminalele aflate în cele trei porturi menționate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
23,29
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Thu
25
Fri
29
Arhivă Radio Chișinău