Ucraina: „Hispaniola”, armata privată a partidului lui Putin

  • 04 Ianuarie 18:28
Ucraina: „Hispaniola”, armata privată a partidului lui Putin

Potrivit afirmațiilor serviciilor secrete ucrainene, grupul de mercenari este alcătuit din ultras din fotbal, radicali și simpatizanți neonaziști, relatează G4Media, citând euronews.com.

Serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a afirmat miercuri că ”Rusia Unită”, partidul lui Vladimir Putin, își formează propria ”armată privată”, compania de mercenari ”Hispaniola”, menționează euronews.com.

Mulți dintre cei din rândurile sale aparțin grupului militant rusesc Batalionul Vostok, un regiment care face parte din forțele pro-ruse din Donbas și care operează în principal în regiunea ucraineană parțial ocupată Donețk.

‘Hispaniola’ a făcut parte anterior din batalion ca unitate de voluntari a huliganilor ruși din fotbal, mai menționează G4Media.ro.

GUR raportează că, din 2023, Rusia Unită a preluat controlul asupra „Hispaniola”, a declarat-o ca având statutul de companie militară privată și a început recrutarea activă folosind fondurile proprii ale partidului. 

De asemenea, se mai spune că grupul de mercenari este format din ultras din fotbal, radicali și simpatizanți neonaziști. Aceștia recrutează, de asemenea, persoane din regiunile sărace ale Rusiei.

În declarația lor, GUR confirmă că principalele locuri de recrutare se află în teritoriile ucrainene care au fost parțial ocupate de Rusia de la începutul invaziei, la 24 februarie.

Voluntarii vor fi plătiți cu 220.000 de ruble (2.200 de euro) pe lună, timp de cel puțin șase luni pe front. Recruților li se promit 1-3 milioane de ruble (până la 30.000 de euro) ca asigurare în caz de rănire și 5 milioane de ruble (peste 50.000 de euro) în caz de deces.

„Dar motivația financiară este doar o acoperire. Pentru majoritatea recruților, este un bilet dus. Rușii nu iau morții sau răniții grav de pe câmpul de luptă, ci îi înregistrează ca „dispăruți” pentru a nu fi nevoiți să plătească rudele”, spune GUR.

Ce este „Hispaniola”?

O postare pe canalul Telegram al „Hispaniola” arată că este vorba despre un grup de ultras din taberele de fotbal rusești care luptă în Ucraina. Liderul său, Stanislav Orlov, este cunoscut sub numele de „Spaniolul”.

„Nu este clar de ce a ales acest nume, deoarece nu este cunoscut ca având legături cu Spania”, a declarat pentru cotidianul spaniol Ara un cercetător al rețelei Antifascist Europe, specializată în extrema dreaptă.

Se spune că Orlov este un „ultra periculos legat de echipa de fotbal CSKA Moscova”, care a condus grupul din regiunea Donețk timp de cel puțin opt ani.

Banda pro-rusă este formată din cei mai violenți fani luați de pe terenurile de fotbal din Rusia. Orlov a afirmat în interviuri că s-a înrolat în armata rusă în 1999 și a luptat în cel de-al doilea război cecen.

Potrivit relatării sale, el s-a mutat în Ucraina în 2014 cu un grup de ultras pentru a susține revolta din Donbas.

După ce a început invazia Ucrainei, Orlov a creat și a organizat o unitate de ultras de la Shakhtar Donețk pentru a lupta alături de rebelii din Donbas, precum și de huligani de la CSKA, Spartak, Lokomotiv și Zenit St Petersburg.

Dar „Hispaniola” este doar unul dintre numeroasele grupuri.

Moscova continuă să se bazeze pe mercenari ilegali, în ciuda scurtei revolte a Grupului Wagner de anul trecut, iar mulți dintre cei bogați și puternici din Rusia dețin companii militare private.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău