”Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului!” - flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău de Ziua Internațională a Libertății Presei. Nadine Gogu: Spațiul informațional din R.Moldova este supus propagandei ruse

  • 03 Mai 2022 13:44
”Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului!” - flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău de Ziua Internațională a Libertății Presei. Nadine Gogu: Spațiul informațional din R.Moldova este supus propagandei ruse

De Ziua Internațională a Libertății Presei,  jurnaliști de la mai multe redacții din Chișinău au manifestat în fața Ambasadei Federației Ruse. Flashmob-ul, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sloganul ”Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului!”, a avut drept scop manifestarea solidarității cu jurnaliștii din Ucraina și cei care reflectă războiul din țara vecină. Evenimentul a fost organizată și pentru a-i comemora pe cei 7 jurnaliști care și-au pierdut viața în război de la începutul agresiunii ruse în Ucraina.

Au ținut în mânii fotografiile celor șapte jurnaliști decedați în timp ce își exercitau meseria reflectând războiul din Ucraina dar și pancarte cu mesajul ”nu războiului”. Așa au manifestat jurnaliștii, de Ziua Mondială a Libertății Presei. Potrivit organizatoarei manifestației, Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, spațiul informațional din Rep. Moldova este supus propagandei ruse.

”(…) Un sondaj de opinie recent, care ne-a arătat că peste 40% din populația Rep. Moldova ” consideră că vinovat de războiul din Ucraina se face tot Ucraina. Asta demonstrează cu prisosință că este vorba de propagandă, dezinformare, manipulare prin intermediul mass media. Și noi, din păcate avem încă multe instituții media care retransmit conținut din Federația Rusă”, a declarat Nadine Gogu. 

Printre jurnaliștii care au protestat în fața Ambasadei Ruse, a fost și directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu. Ea a venit cu o pancartă pe care scria în rusă „Nu ucideți jurnaliștii. Nu încălcați Constituția rusă” cu referire la Legea supremă a Federației Ruse care garantează dreptul la viață și la libera exprimare. În opinia ei cea mai importantă dificultate pe care o întâmpină presa din Rep. Moldova este cea legată de securitate.

”Acum, când avem un război la hotarele Rep. Moldova și o zonă care nu e controlată de Rep. Moldova, dar e plină de armament și de oameni pe care nu îi înțelegem, securitatea este o problemă și pentru cetățeni și pentru jurnaliști. Mai mult decât atât, pentru jurnaliști este foarte dificil să informeze proprii cetățeni cum să se apere, ce măsuri să întreprindă. Pe lângă asta, avem o presiune economică. Societatea a trecut prin pandemie, acum e și acest război. E o criză a gazelor, o criză a resurselor energetice, o criză financiară și aceasta afectează foarte mult și situația presei independente. E afectată piața de publicitate. Chiar și oamenii care vor să doneze pentru presa independentă sunt și ei în condiția că trebuie să-și pună întrebarea dacă cumpără necesarul pentru copii, ajută niște refugiați sau susțin o instituție de presă”, a afirmat Alina Radu. 

Dezinformarea este una dintre cele mai importante provocări pe care le trăim ca societate, în contextul războiului din Ucraina, a declarat pentru Radio Chișinău, jurnalista Asociației Presei Independente, Lilia Zaharia, coordonatoarea platformei StopFals:

”Războiul informațional este un pericol. Avem dezinformări și de o parte și de alta. Rolul nostru, al jurnaliștilor, inclusiv al celor din Rep. Moldova cu un război în spate, este să verifice informația din mai multe surse. O altă provocare este insuficiența de timp și mă refer la jurnaliștii din TV sau radio care trebuie să dea informația repede, dar totodată trebuie să fie una corectă”, a subliniat jurnalista. 

Experta Lilia Zaharia a atenționat că odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean s-a intensificat și fenomenul știrilor false din spațiu infrmațional al R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău