TVR MOLDOVA | Documentarul Duminica Limbii Române

  • 31 August 2020 18:42
TVR MOLDOVA | Documentarul Duminica Limbii Române

Documentarul Duminica Limbii Române – al cărui autor și realizator este jurnalistul Vasile Munteanu redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru de către Imperiul Țarist, și până la 1989, atunci când, pe 31 august, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești votează revenirea la grafia latină și declară limba română - limbă oficială.

În documentar se regăsesc imagini de arhivă din perioada Marii Adunări Naționale din 27 august 1989, discursuri ale poeților, scriitorilor, ale unora dintre politicienii vremii, secvențe cu dezbateri din timpul ședinței Sovietului Suprem al RSSM, pe subiectul legislației lingvistice. Au fost intervievați poeți, scriitori, jurnaliști, lingviști care au participat la lupta pentru emanciparea națională și revenirea limbii române, a alfabetului latin, acasă!

 Documentarul este programat în 31 august, de la ora 19.00, la TVR MOLDOVA.

 31 august, Ziua Limbii Române  se încheie cu un spectacol de excepție: concertul Eugen Doga: Chișinău-București, Două inimi românești – programat în 31 august de la ora 22.10. Este, așa cum mărturisește Eugen Doga, „un spectacol al mărturisirilor de dragoste, un spectacol din inima Basarabiei pentru românii de pretutindeni”. Concertul cu muzica lui Eugen Doga este susținut de Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău „Serghei Lunchevici” condusă de Iosif Ion Prunner, invitați fiind sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru și baritonul Sergiu Pungă. În spectacol este prezent și Ansamblul de Dansuri Sportive „Codreanca”, câștigător al mai multor campionate mondiale. Gazda evenimentului este vedeta TVR Internațional, Carmen Târnoveanu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău