TV8 | R.Moldova a ajuns subiect de știre în Italia. Cu 100 de euro moldovenii ajung în peninsulă, în pofida interdicțiilor legate de COVID-19 (Revista presei)
-
06 August 2020 09:42
Revista presei - 6 august.
Republica Moldova a ajuns subiect de știre în Italia, după ce jurnaliștii italieni au mediatizat pe larg cum, pe timp de pandemie, moldovenii ajung în peninsulă fără probleme, scrie site-ul postului de televiziune TV8. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că țara noastră este inclusă în „lista neagră”, din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Pentru o sută de euro se rezolvă problema testelor negative la coronavirus și a contractelor de muncă, iar în două zile cetățenii noștri ajung în Italia. Potrivit presei italiene, autocarul pornește din Chișinău, miercuri, și ajunge la Roma, vineri. Suma se achită la sosire. Bărbatul a asigurat-o pe interlocutoare, jurnalistă sub acoperire, că toate controalele vamale vor fi trecute în siguranță. TV 8 amintește că ofițerii anticorupție au reținut recent doi suspecți în dosarele traversării frontierei cu certificate medicale și contracte de muncă false. Aceștia ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la un pasager, după ce i-au promis că-i asigură ieșirea, fără obstacole, din Republica Moldova și revenirea în țară, fără a fi plasat în autoizolare obligatorie de 14 zile. Acum două săptămâni, doi angajați ai Poliției de frontieră și doi șoferi de pe cursa Moldova-Italia au ajuns în vizorul oamenilor legii.
Iar TVR Moldova relatează că restricțiile de călătorie, cauzate de pandemie, îi conving pe tot mai mulți locuitori ai R. Moldova să își petreacă timpul liber acasă. Cei mai aventuroși dintre ei se încumetă să ia parte la drumeții de zeci de kilometri, prin zone mai puțin cunoscute, și să înnopteze la cort. Fiecare week-end poate fi o nouă provocare pentru cei care îmbrățișează această formă de turism. Puțini se aventurează să meargă singuri kilometri întregi pe trasee necunoscute. De aceea, aleg drumeții planificate de agenții de turism. O atracție puțin explorată până acum este defileul Trinca, Fetești, din nordul Republicii Moldova. Temerarii trebuie să parcurgă aproximativ 25 de kilometri printr-un defileu pitoresc al Prutului, format acum 15-20 milioane de ani.
”Sărăcia își arată dinții” – un reportaj publicat de Moldova.org, despre accesul cetățenilor moldoveni la servicii medicale dentare. ”În țara în care turismul dentar e în floare și străinii vin la noi să-și repare mult mai ieftin dinții, oamenii continuă să nu știe cum să se spele corect pe dinți. Mulți nu-și permit să-și repare dinții și astfel rămân, într-un final, fără ei. Toate acestea se petrec în Moldova, unde sute și mii de oameni de la sate sunt nevoiți să parcurgă un drum lung pentru a ajunge la stomatolog”, scriu jurnaliștii.
”Cu ce rezultate revine Dodon de la Moscova? Unii oponenți spun că ar fi mers pentru sprijin în alegeri”, titrează Europa Liberă. Chiar dacă presa s-a obișnuit cu desele deplasări ale președintelui moldovean în capitala rusă, această noua plecare a stârnit comentarii numeroase, atât pentru că a părut să fie oarecum secretă, până a dat-o în vileag Renato Usatîi, cât și pentru că s-ar fi putut suprapune cu prezența la Moscova a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. (…) Atunci când a anticipat plecarea lui Dodon, Renato Usatîi, unul din potențialii rivali ai președintelui de pe stânga în apropiatul scrutin prezidențial, a pretins că acesta pleacă la Moscova după sprijin în alegeri. Este și o convingere a analistului politic Vladislav Kulminski de la Institutul de Politici și Inițiative Sociale. „Este cert că Federația Rusă a rămas, de fapt, o singură sursă de susținere electorală pentru dl Dodon, pentru că nu are legitimitate politică, nicio promisiune și nicio inițiativă în patru ani de președinție a dlui nu au fost duse până la sfârșit și a venit cu inițiative contradictorii, dar rezultate nu sunt.”
”Usatîi, victimă sau pion al Kremlinului?”, încearcă să lămurească Gazeta de Chișinău. Primarul de Bălți îl acuză pe Igor Dodon de dosarele fabricate la Moscova pentru implicarea în spălătoria rusească. Totuși, mai amintește publicația, în toamna anului 2016, deși se declara oponent al lui Igor Dodon, el și-a îndemnat alegătorii să îl aleagă pe liderul socialiștilor. Dosarele deschise la Moscova pe numele lui Usatîi reprezintă, în opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, o acțiune evidentă de eliminare din cursa electorală a oponenților lui Igor Dodon. „Cei care au anumite rivalități cu Dodon pe segmentul de stânga sub o formă sau alta au devenit indezirabili la Moscova. Usatîi nu este nici pe departe primul caz. Am mai avut politicieni de orientare prorusă, care sunt acum în situația lui Usatîi.” La rândul său, comentatorul politic Nicolae Negru consideră situația lui Usatîi complexă din cauza faptului că de fiecare dată când a avut probleme s-a refugiat la Moscova. Nicolae Negru a evocat în acest sens comportamentul lui Usatîi în 2016. „Deși se declara fățiș oponentul lui Igor Dodon, în cel de-al doilea tur de scrutin și-a îndemnat alegătorii să voteze împotriva Maiei Sandu. Nu exclud că am putea asista și acum la același scenariu”, a declarat Nicolae Negru.