TV8 | Mașini de 40 milioane lei, cumpărate de autorități pe timp de criză: Lexus, Volvo și Toyota

  • 21 August 2021 19:21
TV8 | Mașini de 40 milioane lei, cumpărate de autorități pe timp de criză: Lexus, Volvo și Toyota

În an pandemic autoritățile au cheltuit zeci de milioane de lei pentru achiziții de mașini. Cinci misiuni diplomatice și-au cumpărat anul trecut autoturisme de lux, iar unii președinți de raioane se plimbă astăzi cu mașini hybrid, de ultimă generație, prețul cărora depășește jumătate de milion de lei. Vedeți cum au explicat autoritățile aceste achiziții pe timp de criză, în investigația realizată de TV8.

Pe parcursul anului 2020 și în primele 3 luni ale anului curent, diverse instituțiile de stat de nivel național și local au cumpărat mașini în sumă de 40 de milioane de lei. Asta în pofida avertismentului dur lansat de fostul premier Ion Chicu, la început de pandemie, că Ministerul Finanțelor va respinge toate solicitările de achiziții de mașini, pentru că bugetul nu poate suporta astfel de cheltuieli.

ION CHICU, ex-premier al R. Moldova (17 aprilie 2020): „Eu remarc, din păcate, că sunt instituții care încă plasează contracte de procurare de automobile, mobilă și alte lucruri care nu sunt stringente în acest an.  Noi nu vom putea finanța asemenea cheltuieli și eu fac îndemn la toate autoritățile locale și centrale, vă rog să conștietizăm situația în care se află R. Moldova și mai mult de jumătate de glob. Nu putem cheltui bani pentru mașini, de aceea orice contract de acest gen, înaintat spre aprobare la trezorerie, va fi respins.

Ministerul Finanțelor a aprobat totuși în 2020 solicitarea de achiziție a 5 mașini noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Autoturismele au costat 3 milioane și jumătate de lei. Ministerul de Externe a precizat pentru Cutia Neagră că achizițiile au fost realizate în limita bugetului stabilit anterior, fără a fi alocați bani suplimentari.

Ambasada Republicii Moldova cu sediul la Paris, Franța și-a cumpărat o mașină de model „Volvo XC 90”  cu 853 de mii de lei. Ambasada din Turcia a ales un „Lexus E300h” de aproape 718 mii lei. Ambasada Moldovei din SUA a plătit 613 mii lei pentru o „Toyota Avalon XLE”. Iar două consulate nou-create la Nisa în Franța și la Barcelona în Spania au achiziționat o „Skoda Superb” de 671 mii lei și, respectiv, un „BMW-520i” de 718 mii lei.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „Comparativ, dacă luați suma de bani, în 2017-2018 noi cumpăram în jur de 13 milioane. De această dată noi am cumpărat în jur de 3 milioane. Este evident că noi am ținut cont de situația de pandemie, de constrângerile financiare care sunt și nu am mers pe un plan obișnuit de înnoire a parcului. Noi am schimbat mașinile vechi, care au un grad de uzură înaintat. – De ce ambasadele aleg mașini atât de scumpe? De exemplu, cazul de la Ankara cu Lexus. De ce s-a mizat pe o mașină atât de luxoasă? – Noi mergem pe versiuni mai modeste unde este posibil pentru funcționalitate. Dar mașina reprezentativă…da, noi ținem ca mașinile reprezentative să fie de aceste clase care sunt recomandate”.

Șase oferte la Ambasada din Franța

Cea mai scumpă mașină cumpărată anul trecut pentru diplomați a ajuns la Ambasada R. Moldova din Franța – un SUV de model „Volvo XC90”, care a costat peste 40 de mii de euro. Funcția de ambasador la Paris urmează să fie ocupată chiar de Eugeniu Revenco, care a fost desemnat încă în noiembrie 2020 printr-un decret semnat de Igor Dodon. Din funcția de secretar general al Ministerului de Externe acesta a aprobat achiziția mașinii pentru Ambasada din Franța, care va fi folosită chiar de el, atunci când va pleca în misiune. Demnitarul nu vede în asta un conflict de interese.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „– Dvs ați influențat cumva procesul de achiziție a mașinii pentru Ambasada din Paris în condițiile în care ați fost desemnat ambasador acolo și urmează să plecați în misiune? – Ar fi banal să vă spun că nu am avut nicio atribuție din moment ce aceasta este atribuția mea de serviciu nemijloci. La Paris noi am făcut economii. Noi nu am avut acolo șef de misiune doi ani de zile. Din contul acestor nevalorificări s-au făcut aceste achiziții.

Noua mașină de marca „Volvo” va înlocui un Mercedes aflat în garajul ambasadei din Paris din 2007. Acolo mai sunt două autoturisme din 2012 și 2014: un „Mercedes E-200” și un „Wolkswagen Caravelle”, care au costat peste un milion de lei. Surse din cadrul ministerului ne-au dezvăluit că se planifica inițial achiziția unei mașini mai ieftine pentru ambasada din Paris, care să fie utilizată pentru necesitățile curente, dar în final s-a cumpărat o mașină de lux pentru viitorul ambasador.

Continuarea citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău