Turnul Eiffel, obiectivul central al unui spațiu pietonal ''verde'', ce va fi amenajat până în 2024

  • 22 Mai 2019 19:00
Turnul Eiffel, obiectivul central al unui spațiu pietonal ''verde'', ce va fi amenajat până în 2024

Turnul Eiffel se va afla în centrul unui spațiu pietonal ''verde'' ce va fi amenajat până în 2024, a anunțat primarul orașului Paris, cu ocazia prezentării proiectului de reamenajare a acestui sit din capitala Franței, conceput de o arhitectă americană, informează AFP,preluat de Agerpres.

"Ne aflăm cu adevărat în fața unui amplu obiectiv de amenajare pietonală", a declarat marți primarul din Paris, Anne Hidalgo. "Vom avea o grădină extraordinară, pentru a reauzi cântecele păsărilor", a adăugat ea.

Aceste amenajări, pentru care a fost lansată o cerere internațională de oferte în 2018, sunt prevăzute înainte de ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice de vară, care vor avea loc la Paris.

Proiectul conceput de americanca Kathryn Gustafson, arhitect peisagist, intitulat "One", a fost ales de oficialii francezi.

Astfel, autovehiculele nu vor mai putea să circule pe podul Iena, care va deveni pietonal și va permite accesul doar pentru transportul în comun și mijloace de transport nepoluante.

Numărul benzilor pentru vehicule de pe Quai Branly va scădea de la patru la două, într-o zonă cu limită de viteză de 20 de kilometri pe oră și unde pietonii vor avea prioritate.

La finalul Jocurilor Olimpice, un al doilea spațiu de lucrări va fi deschis pe Champ de Mars. "Este un ansamblu unitar coerent, care devine un spațiu de promenadă, de plimbare, de respirație", a subliniat Anne Hidalgo.

"Acest sit prezintă o atractivitate deosebită, iar frecventarea lui a contribuit la denaturarea și transformarea sa, fără o gândire globală și cu prea multe mașini, cu turism de masă, prea multe autocare", a adăugat Jean-Louis Missika, adjunctul primarului din Paris și coordonatorul activităților de urbanism. "Turnul Eiffel va putea să se găsească în centrul acestui parc vast și să redea parizienilor dorința de a veni să se plimbe în jurul lui".

Kathryn Gustafson a câștigat licitația de proiecte "Site Tour Eiffel - decouvrir, approcher, visiter", lansată de municipalitatea din Paris, la care au concurat patru echipe. "Putem să creăm cel mai mare spațiu verde din Paris", cu "mult mai multă biodiversitate, mult mai multă ecologie", a explicat ea, după ce proiectul ei a fost declarat câștigător.

Kathryn Gustafson se află și la originea proiectului Fântânii comemorative a Dianei, prințesă de Wales, amenajată la Londra.

În total, 54 de hectare sunt vizate de noul proiect parizian, iar costurile de amenajare se ridică la 72 de milioane de euro (taxe incluse).

În fiecare an, 20 milioane de persoane vizitează spațiul în care se află Turnul Eiffel, din care 7 milioane sunt turiști plătitori de bilete, care urcă în turn. Monumentul parizian sărbătorește în 2019 împlinirea a 130 de ani de la inaugurare. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău