Turnul de apă din Chișinău împlinește 130 de ani de la înființare

  • 13 Octombrie 2022 10:31
Turnul de apă din Chișinău împlinește 130 de ani de la înființare

Turnul de apă din Chișinău împlinește 130 de ani de la înființare. Cu acest prilej, Poșta Moldovei împreună cu Centrul de Cercetări Filologice din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), lansează cartea poștală „Turnul de apă din Chișinău – 130 ani”, astăzi, la ora 14:00.

Tot astăzi, la ora 14:30, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, va fi lansat filmul documentar „Turnurile de apă: reperele simbolice ale Chișinăului”

Turnul de apă, ca parte a primului furnizor de apă din oraș, a fost zidit pe cel mai înalt punct al orașului din acea perioadă. Proiectul primei rețele de alimentare cu apă a orașului Chișinău a fost inițiat de către primarul Carol Schmidt. Turnul a fost realizat de o echipă mare de arhitecți și ingineri din Chișinău și Odessa, printre care arhitectul Alexandru Bernardazzi și inginerului englez Edmund Harris.

Clădirea a fost construită în 1892, iar astăzi este atestată ca monument de arhitectură industrială de categorie națională, introdus în Registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de stat, cu nr.195, ca  și „Clădirea fostului castel de apă cu foișor de foc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău