Turcia | Un jurnalist de opoziție a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o postare pe Twitter

  • 21 Noiembrie 2017 13:28
Turcia | Un jurnalist de opoziție a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o postare pe Twitter

O instanță din Turcia a condamnat marți un jurnalist al ziarului de opoziție Cumhuriyet la trei ani de închisoare sub acuzația că a răspândit propagandă teroristă printr-o postare scurtă pe Twitter făcută de cotidian în luna mai, scrie Agerpres.

Editorul online al ziarului, Oguz Guven, a fost acuzat că a discreditat lupta dusă de Ankara împotriva susținătorilor clericului Fethullah Gulen, care este autoexilat în SUA și care este acuzat de guvernul turc că a orchestrat tentativa de lovitură de stat de anul trecut.

În postare se făcea referire la un procuror mort într-un accident auto cu expresia că el a fost 'secerat de un camion'. Cumhuriyet, pilon tradițional al secularismului, a precizat că postarea a fost înlocuită într-un minut cu un text în care se scria că procurorul 'a murit într-un groaznic accident de camion'.

Procurorul care a murit pregătise o inculpare împotriva rețelei lui Gulen. Clericul neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Agenția de presă de stat Anadolu a relatat că jurnalistul a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare. El a fost arestat în mai, dar eliberat în iunie în așteptarea procesului.

Cel puțin 12 corespondenți și directori ai Cumhuriyet sunt judecați într-un caz separat în care procurorii spun că ziarul a fost preluat de susținători ai lui Gulen și folosit ca instrument împotriva lui Erdogan și că ascunde acțiuni ale rețelei militante a lui Gulen.

Procurorii cer și până la 43 de ani de închisoare pentru angajații ziarului, acuzați că l-au luat ca țintă pe Erdogan prin 'metode de război asimetric'. Ei neagă acuzațiile.

De la puciul eșuat din iulie 2016, autoritățile turce au trimis la închisoare peste 50.000 de persoane și au închis peste 130 de instituții media, ridicând îngrijorări în rândul aliaților occidentali cu privire la deteriorarea situației drepturilor omului și a libertăților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău