Turcia | Un cineast, condamnat al închisoare pentru un film în care Eerdogan apare amenințat cu o armă

  • 07 Septembrie 2018 18:44
Turcia | Un cineast, condamnat al închisoare pentru un film în care Eerdogan apare amenințat cu o armă

Cineastul turc Ali Avci a fost condamnat vineri la închisoare pentru apartenență la o grupare teroristă, pentru filmul său de ficțiune în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan apare amenințat cu o armă, în timp ce membrii familiei zac pe podea în jurul său, împușcați, transmite Reuters, preluând o știre a agenției de stat turce, potrivit Agerpres.

Ali Avci a fost arestat anul trecut după apariția trailer-ului filmului său 'Deșteptare' (Awakening), bazat pe evenimentele puciului eșuat din iulie 2016, când mai mult de 250 de persoane au fost ucise.

Trailer-ul a provocat un scandal public prin secvențele în care familia lui Erdogan, printre care și ginerele președintelui, ministrul de finanțe Berat Albayrak, sunt împușcați mortal, iar un ofițer îndreaptă arma spre capul lui Erdogan, din spate, în timp ce acesta se roagă.

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat vineri pe Avci la 6 ani și 3 luni de detenție pentru apartenență la rețeaua clericului musulman Fethullah Gulen, considerată organizație teroristă de Ankara. Gulen, autoexilat în SUA, neagă acuzațiile regimului Erdogan că ar fi orchestrat tentativa de puci.

Instanța a decis că Avci, prin filmul său, a indus 'o percepție publică în sensul obiectivelor centrale ale unei organizații teroriste'.

Ali Avci a respins acuzațiile și a amintit faptul că Erdogan însuși a declarat în mod repetat că el a fost ținta puciului, în care palatul prezidențial din Ankara a fost vizat de lovituri aeriene, deși șeful statului nu se afla acolo.

'Dacă aș fi încercat să fac propagandă teroristă, l-aș fi arătat pe Erdogan făcând planuri să fugă, în locul scenei cu rugăciunea', a declarat cineastul în instanță.

În urma tentativei de puci, mai mult de 50.000 de persoane au fost încarcerate și așteaptă să fie judecate, iar 150.000 de angajați din instituțiile statului - învățământ, justiție, armată - au fost suspendați ori demiși din funcții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău