Turcia se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice. Anunțul președintelui Recep Tayyip Erdogan

  • 03 Decembrie 2019 10:12
Turcia se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice. Anunțul președintelui Recep Tayyip Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marți, că Ankara se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice dacă alianța transatlantică nu cataloghează drept teroriste grupările cu care se luptă Turcia, informează site-ul publicației The Jerusalem Post, preluat de Mediafax.ro

Totodată, liderul de la Ankara, care va participa la summitul NATO de la Londra, din perioada 3-4 decembrie, a afirmat că se așteaptă la sprijin necondiționat din partea aliaților în ceea ce privește lupta țării sale împotriva amenințărilor teroriste.

Administrația Recep Tayyip Erdogan a negat, luni după-amiază, că, în efortul de a obține susținerea NATO pentru operațiunile antiteroriste din Siria, ar bloca adoptarea unui plan al Alianței Nord-Atlantice de apărare a Poloniei și țărilor baltice.

 

Conform unor surse citate de agenția de presă Reuters, Turcia ar refuza adoptarea unui plan NATO de apărare a țărilor baltice și Poloniei până când Alianța Nord-Atlantică va oferi susținere suplimentară Ankarei în eforturile de combatere a grupului insurgent kurd sirian Unitățile Populare de Apărare (YPG), considerat de autoritățile turce organizație teroristă.

 
 

Ankara susține că impasul este generat de retragerea de către Statele Unite a susținerii pentru un plan separat de apărare a Turciei, prin care ar fi contracarate posibilele atacuri provenind din Siria. Însă Administrația Recep Tayyip Erdogan afirmă că nu șantajează în niciun fel Alianța Nord-Atlantică.

Anterior, o sursă diplomatică afirmase că Turcia "vrea să ia ostatice țările est-europene" prin blocarea planificării militare, iar o altă sursă catalogase "perturbator" comportamentul Ankarei.

Alianța Nord-Atlantică are nevoie de aprobarea formală de către toate cele 29 de state membre a planului de consolidare a apărării Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei de amenințările generate de Rusia.

Conform unor oficiali turci, Ankara este "deschisă propunerilor", iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, încearcă să găsească o soluție pentru depășirea tensiunilor cu Turcia.

Relațiile Turciei cu restul țărilor din cadrul NATO au devenit tensionate din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene ruse S-400 și a intervenției militare turce în nord-estul Siriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:3,1 m/s
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
26
Thu
24

Curs oficial BNM 15 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 -0.0000
USD 16.7051 -0.0000
RON 4.0919 -0.0000
UAH 0.6112 -0.0000
RUB 0.2276 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău