Turcia | Liderul opoziției le acuză pe unele rude ale lui Erdogan de tranzacții offshore

  • 28 Noiembrie 2017 17:57
Turcia | Liderul opoziției le acuză pe unele rude ale lui Erdogan de tranzacții offshore

Liderul opoziției din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, le-a acuzat marți pe unele rude ale președintelui Recep Tayyip Erdogan că au transferat mai multe milioane de dolari în contul unei societăți offshore, afirmând că deține documente care pot dovedi aceste tranzacții, relatează AFP.

Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), i-a acuzat în special pe unul dintre fiii lui Erdogan, Burak, și pe unul dintre frații președintelui turc, Mustafa, de transferarea unor importante sume în contul unei societăți deschise în 2011 în Insula Man, situată în Marea Irlandei.

Insula Man, supusă Coroanei Britanice, este considerată de către mai multe organizații neguvernamentale drept un paradis fiscal.

Luând cuvântul în cadrul unei reuniuni la Ankara a grupului parlamentar al CHP, Kiliçdaroglu a enumerat o listă cu tranzacții din decembrie 2011 și ianuarie 2012, prezentând documente care, în opinia sa, dovedesc operațiunile bancare.

''Tu le ceri concetățenilor tăi să-și plătească impozitele (...), în timp ce îți trimiți copiii, rudele, să înființeze o societate pe o insulă și să transferi acolo milioane de dolari'', a declarat Kilicdaroglu.

Liderul CHP a afirmat că deține extrase de conturi ce corespund tranzacțiilor menționate, apostrofându-l pe Erdogan: ''Dacă ești un om de onoare, să faci ce trebuie''. După aceste declarații, deputații CHP l-au huiduit pe președintele turc și au scandat ''Tayyip, demisia!''.

AFP notează că nu a fost posibilă deocamdată o verificare în mod independent a acuzațiilor lansate de către liderul CHP.

''Afirmațiile lui Kiliçdaroglu împotriva clientului meu sunt toate niște minciuni și documentele pe care el le-a arătat sunt false'', a reacționat avocatul lui Erdogan, Ahmet Ozel, citat de agenția turcă de presă Anadolu.

Partidul de guvernământ din Turcia, AKP, a respins acuzațiile, calificându-le drept ''minciuni".

Săptămâna trecută, Erdogan a depus o plângere împotriva lui Kiliçdaroglu, după ce acesta a lansat prima dată acuzațiile. Erdogan a spus atunci că va demisiona dacă se dovedește că el are ''vreo centimă în străinătate''.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău