Turcia lansează în premieră o rachetă rusească a sistemului antiaerian S-400 și provoacă furia SUA și îngrijorarea NATO

  • 17 Octombrie 2020 20:00
Turcia lansează în premieră o rachetă rusească a sistemului antiaerian S-400 și provoacă furia SUA și îngrijorarea NATO

Turcia a lansat în premieră o rachetă, în cadrul unui prim test al sistemului antiaerian rusesc S-400, recent achiziționat de Ankara, informează Reuters. Departamentul de Stat al SUA a apreciat drept „inacceptabilă” achiziția acestui sistem. NATO și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de folosirea, de către Turcia, a sistemului S-400, relatează DPA, preluată de Agerpres.

 

„Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate și poate afecta relațiile dintre aliații NATO”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianței cu sediul la Bruxelles.

„Sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian și antirachetă al NATO”, a subliniat aceasta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat că SUA a exprimat „la cel mai înalt nivel” faptul că achiziția de S-400 este „inacceptabilă” și că Washingtonul se așteaptă ca acest sistem să nu devină operațional.

„Dacă se confirmă, condamnăm ferm lansarea acestei rachete, pe care o vedem incompatibilă cu responsabilitățile pe care Turcia le are față de NATO și partenerul său strategic, SUA”, a adăugat Ortagus.

Presa turcă a relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiții operaționale în apropierea orașului Sinop de la Marea Neagra vineri.

Turcia, exclusă de la achiziția de avioane americane F-35 din cauza achiziționării de S-400 rusești

„Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

SUA au exclus deja Turcia din parteneriatul lor cu privire la avioanele de luptă F-35 din cauza achiziționării sistemului de rachete rusesc S-400 și au amenințat Ankara și cu alte sancțiuni.

Pe de altă parte, Turcia susține că are nevoie de propriul sistem de apărare antirachetă împotriva amenințărilor din Siria vecină, o țară afectată de un război civil.

Ankara mai spune că nu a primit nicio ofertă alternativă rezonabilă în acest sens de la partenerii săi din Alianță.

S-400 este un sistem mobil de apărare antiaeriană care poate intercepta avioane, rachete și alte obiective aeriene. Sistemul este compus în general din mai multe rachete, un radar, un post de comandă și poate fi transportat de un vehicul special.

S-400 poate funcționa cu rachete cu rază de acțiune scurtă, medie și lungă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-9
Ninsoare ușoară
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
-7
Wed
-2
Thu
2
Fri
3
Sat
5

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău