Turcia extinde până la 29 noiembrie activitatea de explorare seismică în Mediterana Orientală

  • 21 Noiembrie 2020 17:00
Turcia extinde până la 29 noiembrie activitatea de explorare seismică în Mediterana Orientală

Turcia a anunțat sâmbătă că extinde până la 29 noiembrie activitatea de explorare seismică în zona disputată din Mediterana Orientală, o decizie care ar putea amplifica tensiunile din regiune, transmit Reuters și DPA, potrivit Agerpres.

Turcia și Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicția maritimă și de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.

Împreună cu alte două nave (Ataman și Cengiz Han), Oruc Reis își va continua activitatea într-o zonă situată la vest de Cipru, indică o notificare a Marinei turce difuzată sâmbătă. Inițial activitatea trebuia să se încheie la 23 noiembrie.

În septembrie, Turcia a retras nava Oruc Reis din zona disputată, pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacția dură a Greciei, a Franței și a Germaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău