Turcia critică comunicatul lui Trump în memoria victimelor masacrului împotriva armenilor în Imperiul Otoman

  • 25 Aprilie 2017 13:59
Turcia critică comunicatul lui Trump în memoria victimelor masacrului împotriva armenilor în Imperiul Otoman

Guvernul turc a criticat comunicatul președintelui american Donald Trump ocazionat de împlinirea a 102 ani de la masacrul comis împotriva armenilor din Imperiul Otoman, în timpul Primului Război Mondial, scrie Agerpres.

Declarațiile lui Trump conțin 'dezinformări și false definiții (...) derivate din poluarea informațională creată de-a lungul anilor de unele cercuri armene în SUA prin intermediul unor metode de propagandă', a indicat Ministerul de Externe de la Ankara, într-un comunicat emis luni seară.

În declarația sa, președintele american a vorbit despre 'una din cele mai grave atrocități în masă ale secolului al XX-lea', în memoria victimelor a ceea ce multe puteri occidentale au recunoscut drept genocid.

Comunicatul lui Trump nu a inclus însă termenul de 'genocid', pe care Turcia, statul succesor al Imperiului Otoman, îl respinge vehement.

Ministerul de Externe turc a cerut administrației americane să se abțină de la acreditarea unei 'narațiuni istorice unilaterale' și să 'adopte o abordare care va lua în considerare suferințele tuturor părților'.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a omagiat pe 'armenii otomani care și-au pierdut viața în condițiile grele ale Primului Război Mondial'.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că se va întâlni cu Trump cu ocazia unei deplasări pe care o va efectua în SUA în zilele de 16 și 17 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău