Turcia critică acordul care a permis jihadiștilor să părăsească orașul sirian Raqqa

  • 15 Noiembrie 2017 13:12
Turcia critică acordul care a permis jihadiștilor să părăsească orașul sirian Raqqa

Turcia a criticat acordul care a permis jihadiștilor să părăsească orașul sirian Raqqa, apreciind că avertismentele sale la adresa Washingtonului privind colaborarea acestuia cu milițiile kurde au fost întemeiate, scrie Agerpres.

Chiar înainte de căderea Raqqa, considerată capitala de facto a 'califatului' Statului Islamic în Siria, un convoi prezentat ca transportând peste 3.000 de civili a părăsit orașul la 14 octombrie, în baza unui acord negociat cu 'Consiliul civil', o administrație locală înființată de combatanții antijihadiști kurzi și arabi din cadrul Forțelor Democratice Siriene (FDS), susținute de coaliția internațională.

Coaliția a afirmat atunci că a primit asigurări din partea FDS că luptătorii străini ai Statului Islamic nu vor putea părăsi orașul.

Dar într-un reportaj publicat luni, BBC redă afirmațiile mai multor șoferi ai unor vehicule din convoi, care au spus că au transportat câteva sute de luptători înarmați, inclusiv străini. Potrivit BBC, mulți dintre aceștia au reușit să ajungă în Turcia, de unde ar putea pregăti atentate în Europa.

Milițiile kurde YPG (Unitățile de Apărare a Poporului), considerate de Ankara drept o 'organizație teroristă', reprezintă componenta principală a FDS.

'Dezvăluirea că așa-numitele "Forțe Democratice Siriene" au încheiat un acord cu gruparea teroristă Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) pentru a evacua un număr mare de teroriști din Raqqa este extrem de gravă și edificatoare', a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat publicat marți seara.

Potrivit MAE turc, acest acord demonstrează pertinența avertismentelor repetate trimise de Ankara Washingtonului în legătură cu relația de colaborare a acestuia cu YPG împotriva Statului Islamic.

'Acest acord este un nou exemplu că lupta cu o organizație teroristă cu ajutorul alteia va duce la o complicitate între aceste două organizații ", menționează MAE turc în comunicatul citat.

Întrebat marți cu privire la respectivul acord, purtătorul de cuvânt al coaliției, colonelul Ryan Dillon a recunoscut că 'dintre cei 3.500 de civili care au părăsit Raqqa la acea dată, cel puțin 300 sunt identificați ca posibili combatanți ai Statului Islamic'.

Turcia a fost în repetate rânduri ținta unor atentate sângeroase atribuite sau revendicate de Statul Islamic. Unul dintre acestea s-a soldat cu 39 de morți în noaptea de Anul Nou într-o cunoscută discotecă din Istanbul.

De atunci, autoritățile și-au intensificat operațiunile împotriva celulelor Statului Islamic din întreaga țară. Astfel, potrivit unui bilanț al Ministerului de Interne turc, 438 de persoane suspectate de legături cu Statul Islamic, inclusiv numeroși străini, au fost arestate de la începutul lunii. Aproximativ 450 au fost arestate în luna octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău