Prețurile la gaze naturale sunt în continuă creștere și au atins un nivel record

  • 19 August 16:20
Prețurile la gaze naturale sunt în continuă creștere și au atins un nivel record

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa se îndreaptă anul acesta spre cea mai lungă serie de creșteri săptămânale, intensificând presiunile asupra gospodăriilor și companiilor și amenințând să împingă economiile în recesiune, transmite Bloomberg.

Cotațiile au crescut din nou vineri, după ce joi au închis la un nivel ridicat record. În ultimele săptămâni, piața s-a înăsprit și mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă și uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii și a limitat producția de energie hidro și nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creștere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar vineri înregistrau un avans de 0,8%, la 242,99 euro/MWh.. Este a cincea săptămână consecutivă de creștere a prețului gazelor, cea mai îndelungată perioadă de la mijlocul lunii decembrie, conform Agerpres.

„Vremea anormal de caldă și secetoasă va multiplica probabil pe termen scurt criza energiei din Europa, reducerea surselor de aprovizionare majorând cererea pentru gaze și sporind presiunea asupra prețurilor”, susțin analiștii Bloomberg Intelligence. În ultimul an, prețul ridicat a forțat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc și aluminiu din Europa, dar și mai multe se pregătesc de închidere. Confederația Industriei Germane (BDI) a avertizat marți că nivelul scăzut al râurilor și seceta amenință securitatea lanțurilor de aprovizionare.

„Seceta persistentă și nivelul scăzut al râurilor amenință securitatea aprovizionării industriei. Companiile se pregătesc pentru ce este mai rău. Situația economică, deja tensionată, devine și mai gravă”, se arată într-un comunicat al patronatului german. Seceta prelungită și severă din Spania și Portugalia a dus la un nivel record scăzut al producției de energie hidro, sporind solicitările pentru centralele pe gaze, arată datele Bloomberg Intelligence.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,2
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău