Turcia acuză Grecia de încălcarea apelor sale teritoriale

  • 12 Martie 2020 10:31
Turcia acuză Grecia de încălcarea apelor sale teritoriale

Ministerul de Externe turc l-a convocat miercuri pe ambasadorul grec la Ankara pentru a-i prezenta o notă de protest contra încălcărilor apelor teritoriale ale Turciei și pentru a lansa un avertisment Greciei cu privire la unitățile sale frontaliere, transmite AFP, preluat de Agerpres.

MAE de la Ankara i-a solicitat ambasadorului Michael-Christos Diamessis ''ca violările apelor teritoriale turce să înceteze și ca Grecia să-și avertizeze unitățile (staționate) la frontiera terestră'', a declarat o sursă diplomatică turcă pentru AFP.

Turcia dorește să nu mai staționeze jurnaliști pe insulele Rhodos și Lesbos unde ''ei relatează despre situația umanitară a solicitanților de azil'', a adăugat sursa respectivă, fără a oferi alte detalii.

Relațiile dintre Atena și Ankara rămân tensionate după ce la 28 februarie Turcia a anunțat că nu va mai împiedica solicitanții de azil care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Anunțul a încurajat mii de persoane să se îndrepte spre frontiera greco-turcă și să încerce să traverseze Mareea Egee.

Poliția greacă a fost desfășurată pentru a putea ține sub control peste 35.000 de persoane aflate la frontiera terestră cu Turcia, utilizând gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru dispersarea migranților ilegali.

Tensiunile au fost amplificate miercuri de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că ''nu vede nicio diferență între ceea ce au făcut naziștii și acest imagini provenind de la frontiera greacă''.

Atena a dezmințit folosirea violenței și a acuzat Turcia de incitare a oamenilor disperați pentru a se lansa în tentative periculoase de a intra în Uniunea Europeană. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău