Turcia a ordonat arestarea a peste 1.000 de persoane pentru presupuse legături cu Gulen

  • 12 Februarie 2019 09:20
Turcia a ordonat arestarea a peste 1.000 de persoane pentru presupuse legături cu Gulen

Turcia a ordonat arestarea a 1.112 persoane suspectate de legături cu rețeaua clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în SUA și care este acuzat de orchestrarea unei tentative de puci în 2016, a anunțat marți canalul de televiziune CNN Turk, citat de Reuters și Agerpres.

Operațiunea se numără printre cele mai ample acțiuni de acest fel lansate împotriva presupușilor susținători ai lui Gulen de la eșuarea puciului, în cursul căruia 250 de persoane și-au pierdut viața. Gulen, fost cândva un aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a dezmințit orice implicare în tentativa de puci.

CNN Turk a precizat că operațiunea s-a concentrat pe capitala țării, Ankara, dar a fost extinsă în 76 de provincii. Nu sunt disponibile deocamdată detalii referitoare la operațiune.

Peste 77.000 de persoane au fost plasate în detenție în așteptarea procesului de la tentativa de puci și arestările la scară largă reprezintă încă ceva obișnuit. Autoritățile au suspendat sau demis din post 150.000 de funcționari civili și personal militar.

Criticii lui Erdogan îl acuză că se folosește de puciul eșuat ca pretext pentru a reduce disidența la tăcere. Autoritățile turce supun încă că măsurile sunt necesare pentru a combate amenințările la adresa securității naționale. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău