Turcia a dat drumul la refugiați, așteptând ca UE să exercite presiuni asupra Siriei și Rusiei

  • 28 Februarie 2020 16:47
Turcia a dat drumul la refugiați, așteptând ca UE să exercite presiuni asupra Siriei și Rusiei

Numeroși migranți se îndreaptă în Turcia către frontierele cu Grecia și Bulgaria, după ce Ankara a decis să le permită să plece înspre Europa ca răspuns la uciderea a 33 de soldați turci într-un atac al forțelor siriene în provincia Idlib, potrivit agențiilor Reuters și EFE, preluat de Agerpres.

'Am decis, cu efect imediat, să nu mai oprim refugiații sirieni să ajungă în Europa pe uscat și pe mare'', a declarat agenției Reuters un oficial turc. ''Toți refugiații, inclusiv sirienii, sunt acum bineveniți să plece către UE'', a adăugat el.

''Ca rezultat al atacului, refugiații care sunt în Turcia se îndreaptă către Europa, iar cei care se află pe teritoriul sirian se îndreaptă către Turcia'', a afirmat la rândul său un purtător de cuvânt al formațiunii președintelui Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), citat de agenția EFE.

Aceste declarații, interpretate în cheia unei amenințări la adresa UE pentru a o determina să exercite presiuni asupra Siriei și Rusiei, care susține armata siriană, au alertat autoritățile grecești și bulgare, care au luat măsuri suplimentare la granițele lor terestre și maritime.

Sosirea de partea turcă a graniței a primelor grupuri de migranți care au încercat să pătrundă în Grecia în zona punctului de frontieră Kastanies a determinat guvernul grec să închidă acest punct de trecere, în zonă fiind desfășurate efective suplimentare de forțe de ordine. Conform presei grecești, sute de migranți au încercat deja vineri să treacă această graniță și au fost opriți de grăniceri.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a informat-o și pe cancelarul german Angela Merkel asupra situației și măsurilor luate de Grecia pentru a preveni un nou val migrator masiv.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că migranții se adună în zona orașului turc Edirne, situat în apropierea frontierei Turciei cu Bulgaria și Grecia. Efective ale armatei și jandarmeriei bulgare au fost trimise în zonă pentru a opri intrarea migranților în Bulgaria, autoritățile de la Sofia avertizând că astfel de măsuri sunt cu atât mai necesare în contextul răspândirii coronavirusului.

Premierul Borisov a anunțat sporirea măsurilor de securitate și la frontierele maritime ale Bulgariei, după ce a primit informații că forțele de securitate turce au redus nivelul de vigilență la toate granițele Turciei.

În acest timp, Turcia susține că a bombardat în Siria peste 200 de obiective și a ucis 309 soldați sirieni, ca represalii după atacul aerian sirian soldat cu moartea a 33 de soldați turci în provincia siriană Idlib.

În contextul creșterii tensiunilor în zonă, unde Rusia a trimis două fregate din Flota Mării Negre, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat asupra riscului unei confruntări militare internaționale deschise și a cerut să se ia urgent măsuri de dezescaladare. 

 

Sursa:Agerpres

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău