Turcia a autorizat un vaccin propriu împotriva COVID-19

  • 22 Decembrie 2021 18:10
Turcia a autorizat un vaccin propriu împotriva COVID-19

Turkovac, un vaccin anti-COVID-19 produs de cercetătorii din Turcia, a fost aprobat de autoritățile din această țară pentru a fi utilizat în regim de urgență și va putea fi administrat începând de săptămâna viitoare, a anunțat miercuri ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, citat de Reuters și AFP.

Ministrul Fahrettin Koca a făcut anunțul de miercuri în timpul unei vizite pe care a întreprins-o într-o unitate de producție în care este fabricat vaccinul Turkovac, situată în Sanlirufa, o provincie din sud-estul țării.

Specialiștii turci au început să dezvolte vaccinul Turkovac în acest an, însă data de lansare a acestui ser anti-COVID-19 a fost amânată de mai multe ori. Președintele Tayyip Recep Erdogan a anunțat că Turcia va distribui noul vaccin pe plan global. De asemenea, președintele Erdogan a promis că va trimite 15 milioane de doze de vaccin Turkovac unor țări din Africa.

O cerere de autorizare în regim de urgență pentru acest vaccin cu virus inactivat a fost transmisă în luna noiembrie Agenției pentru medicamente din Turcia (TITCK), afiliată Ministerului Sănătății din această țară.

Studii clinice de fază 3 au început în luna iunie, cu 40.800 de participanți, în Turcia.

Profesorul Ates Kara, membru al consiliului științific turc, a declarat duminică pentru agenția de presă Anadolu că vaccinul Turkovac este "foarte eficient", însă nu a făcut publică rata de eficiență a acestui ser.

"Până acum, niciuna dintre persoanele vaccinate cu Turkovac nu a dezvoltat o formă gravă de COVID-19 care să necesite spitalizare sau internare într-o secție de terapie intensivă", a precizat profesorul Kara.

Turcia, o țară cu o populație de 84 de milioane de locuitori, a administrat deja peste 125 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, furnizate de producătorul chinez Sinovac și de alianța americano-germană Pfizer-BioNTech. Totodată, peste 51 de milioane de rezidenți turci au fost vaccinați deja cu schemă completă (două doze), iar autoritățile turce au început să administreze și doze de supra-rapel ("booster").

Potrivit datelor publicate de Ministerul turc al Sănătății, 82,6% din populația adultă a țării (de peste 18 ani) a primit cel puțin două doze de vaccin.

Numărul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus s-a stabilizat în Turcia în jurul pragului de 20.000, iar bilanțul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a rămas sub 200.

Peste 80.000 de decese asociate COVID-19 au fost înregistrate în Turcia de la începutul pandemiei, potrivit unui bilanț întocmit de jurnaliștii de la AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău