Turcia: Anchetă împotriva ministrului de interne

  • 23 Octombrie 2015 15:53
Turcia: Anchetă împotriva ministrului de interne

Justiția turcă a lansat o anchetă preliminară vizându-i pe ministrul de interne Selami Altinok și pe mai mulți dintre subordonații acestuia, acuzați de neglijență în legătură cu dublul atentat produs sâmbătă, 10 octombrie, la Ankara.

Atentatul produs sâmbătă, 10 octombrie, la Ankara s-a soldat cu 102 morți, scrie cotidianul Hürriyet în ediția de vineri, preluat de AFP.

Procedura are însă șanse mici de a se concretiza, susține publicația, amintind că, pentru declanșarea urmăririi penale a unui ministru, este necesară aprobarea din partea guvernului islamo-conservator.

Ancheta preliminară dă curs unei plângeri înaintate de baroul din Ankara, care îi reproșează ministrului că a neglijat o serie de semnale care ar fi permis evitarea tragediei.

Patru suspecți având legături cu o celulă jihadistă turcă au fost încarcerați și inculpați la începutul săptămânii. Procuratura din Ankara a confirmat identitatea unuia dintre atentatorii sinucigași, Yunus Emre Alagoz, fratele autorului prezumtiv al atacului din luna iulie de la Suruç (sud), în care au murit 32 de oameni.

Conform presei turce, autorii dublului atentat de la Ankara figurau pe o listă de 20 de militanți islamiști considerați periculoși de poliție.

Opoziția acuză guvernul că a neglijat în mod deliberat securitatea manifestației care urma să se desfășoare la 10 octombrie, înaintea alegerilor legislative de la 1 noiembrie, și că a închis ochii la activitățile unor militanți apropiați de Statul Islamic.

După atentat, șeful poliției din Ankara și doi dintre adjuncții săi au fost demiși, însă președintele Recep Tayyip Erdogan și premierul Ahmet Davutoglu s-au opus vehement demiterii ministrului de interne, reclamată de opoziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău