Tunisia, șocată după decapitarea unui tânăr de către jihadiști

  • 19 Noiembrie 2015 16:54
Tunisia, șocată după decapitarea unui tânăr de către jihadiști

Decapitarea unui tânăr cioban de către jihadiști în regiunea Sidi Bouzid (centru) a provocat furie și revoltă în Tunisia, după o reacție mult prea lentă a autorităților, relatează joi, 19 noiembrie, AFP.

Mabrouk Soltani, de 16 ani, a fost ucis și decapitat de către jihadiști vinerea trecută în timp ce păștea oile pe muntele Mghilla. Asasinii l-au obligat apoi pe vărul său, Chokri, un adolescent de 14 ani, care a asistat la scena șocantă, să-i ducă capul înfășurat în plastic familiei, potrivit rudelor și Ministerului tunisian de Interne.

Șocul a fost teribil la Daouar Slatniya, un mic sat de la poalele muntelui Mghilla, unde locuiește familia victimei. Rudele tânărului au chemat imediat în ajutor forțele de ordine, dar fără vreun efect. 'I-am sunat (pe polițiști) la 17:00, ne-au spus că 'nu vor urca'. De ce? Vă este frică?', a povestit Mohamed Soltani, fratele lui Mabrouk, la postul local de televiziune Nessma.

'Aceasta este prima dată în istorie când capul cuiva stă o noapte în frigider, în timp ce trupul se află în munți. (...) Este posibil așa ceva? Unde este poliția? Unde este armata?', și-a manifestat el indignarea. A doua zi, rudele tânărului și-au învins teama și au urcat pe munte pentru a-i găsi trupul. L-au descoperit păzit de câinii de la stână.

Cazul a provocat o vie emoție în Tunisia, iar premierul tunisian Habib Essid a recunoscut că forțele de ordine s-au mișcat lent. 'Am luat măsurile necesare, puțin mai târziu, este adevărat', a declarat el pentru postul de televiziune privat El Hiwar Ettounsi. Mabrouk a fost ucis doar pentru faptul că a refuzat să-și dea oile jihadiștilor, a spus premierul, adăugând că acesta nu avea nimic de a face 'nici cu armata și nici cu poliția'. Moartea unui civil - a doua într-o lună - nu a fost revendicată.

Luna trecută, falanga Okba Ibn Nafaa, principala grupare extremistă tunisiană având legături cu Al Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi), amenințase cu represalii orice 'persoană care va ajuta cu informații (autoritățile) despre mujahedini'. Gruparea a negat însă că ar avea de a face cu decapitarea tânărului păstor.

La sfârșitul săptămânii trecute, armata tunisiană a lansat totuși o operațiune pe Muntele Mghilla, eliminând cel puțin un jihadist suspect, într-o operațiune în care a fost ucis un soldat.

De la revoluția din 2011, Tunisia se confruntă cu o recrudescență a mișcării jihadiste. Zeci de polițiști și militari au fost uciși, iar 59 de turiști străini și-au pierdut viața anul acesta în două atentate ce au fost revendicate de gruparea Statul Islamic (SI).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău