Tulcea | Scrumbia de Dunăre afumată ar putea primi certificat european IGP în 2017

  • 26 Octombrie 2016 16:48
Tulcea | Scrumbia de Dunăre afumată ar putea primi certificat european IGP în 2017

Scrumbia de Dunăre afumată, primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunării, ar putea primi anul viitor certificat european Indicație Geografică Protejată (IGP), dosarul privind cererea de atribuire a acestuia fiind transmis zilele trecute Uniunii Europene.

Asociația Ro-Pescador a început procedura pentru obținerea certificatului IGP în anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opoziție națională, astfel încât Ministerul Agriculturii și

Dezvoltării Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumată de Dunăre.

'Reușita noastră de a obține recunoașterea ca produs IGP va fi și reușita gastronomiei românești. Este un produs de calitatea specific și reprezentativ pentru tradiția culinară locală', a declarat reprezentantul Asociației Ro-Pescador, Dan Buhai, potrivit unui comunicat de presă al asociației.

Scrumbia de Dunăre afumată ar putea să primească certificatul IGP în următoarele șase luni. 'Practic, dacă se dă undă verde, acceptarea ca produs IGP se va suprapune cu începutul perioadei de capturare a scrumbiei, martie-august', a precizat pentru AGERPRES reprezentantul asociației, Tiberiu Cazacioc.

Scrumbia de Dunăre migrează în perioada martie-august din Marea Neagră în Dunăre pentru reproducție, atunci când pescarii din comunitățile riverane fluviului pot să o și captureze. Specia este recunoscută drept cel mai bogat pește în grăsimi la nivelul ei de mărime.

După ce este curățată de solzi și intestine, scrumbia este afumată la rece cu rumeguș de lemn de esență tare, apoi răcită și maturată, ea putând fi consumată ca atare sau folosită în alte preparate.

România are în momentul de față trei produse certificate IGP, telemeaua de Ibănești, salamul de Sibiu și magiunul de prune de Topoloveni, UE înregistrând deja cererile pentru acordarea acestui certificat pentru alte două produse, cârnații de Pleșcoi și novacul afumat din Țara Bârsei.

La nivel european, există 1.374 de produse agro-alimentare certificate IGP, DOP sau STG.

Certificatul IGP atestă faptul că produsul este originar dintr-o anumită regiune și posedă o calitate specifică atribuite originii geografice, condițiile de recunoaștere a produselor IGP permițând ca materiile prime folosite să provină din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de producție să aibă loc în afara ariei geografice de origine.

Înființată în anul 2005, asociația Ro-Pescador, alături de autorități tulcene și asociații neguvernamentale, a fost în ultimii ani ai exercițiului financiar european 2007-2013 unul din actorii de bază ai Grupului local de pescărie durabilă Delta Dunării. Pe baza unei strategii de dezvoltare integrată a Deltei Dunării, grupul a primit o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 20 de milioane de euro care a putut fi accesată de comunitățile din Rezervație. Acestea au reușit să realizeze proiecte în valoare de circa 50% din suma totală oferită de Uniunea Europeană.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău