Trupele ucrainene au intrat într-o localitate strategică din sud-est. „Nici nu ne venea să credem că sunt ai noștri”

  • 22 August 2023 13:59
Trupele ucrainene au intrat într-o localitate strategică din sud-est. „Nici nu ne venea să credem că sunt ai noștri”

Ucraina a anunțat marți că trupele sale au intrat în satul strategic Robotyne din sud-estul țării, un potențial avans semnificativ în contraofensiva sa împotriva forțelor rusești, transmite Reuters.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a transmis pe aplicația de mesagerie Telegram că soldații ucraineni organizează evacuarea civililor după ce au intrat în Robotyne, dar că încă se confruntă cu tiruri din partea forțelor ruse, citează Hotnews.

Robotyne se află la 10 km sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului în regiunea Zaporojie, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier și feroviar ocupat de Rusia.

Capturarea Tokmak-ului ar fi o bornă esențială în condițiile în care trupele ucrainene presează spre sud, spre Marea Azov, un efort militar menit să spargă în două forțele de ocupație rusești.

Într-o înregistrare video publicată de armata ucraineană, o femeie este văzută sărutând un soldat ucrainean și mai mulți locuitori evacuați vorbind la telefon cu cei dragi.

„Din punct de vedere psihologic a fost foarte greu (...). Am așteptat atât de mult timp încât astăzi au venit pe neașteptate. Nici nu ne venea să credem că sunt ai noștri (...) Le suntem foarte recunoscători băieților (trupelor)", spune o femeie de 52 de ani în înregistrarea video.

Reuters a reușit să verifice locația din imaginile aeriene după traseul drumurilor și pozițiile clădirilor văzute în filmare, care se potrivesc cu imaginile din satelit ale zonei. Reuters nu a putut verifica în mod independent data la care a fost filmat. Rusia nu a comentat imediat informațiile privind Robotyne.

ISW: Avansuri semnificative din punct de vedere tactic

Forțele ucrainene au obținut duminică și luni câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în și la est de Robotyne, în vestul regiunii Zaporojie, a spus Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de luni spre marți.

Atacurile ucrainene în Robotyne sunt semnificative din punct de vedere tactic, deoarece un avans în zonă ar putea permite forțelor ucrainene să înceapă să opereze dincolo de cele mai dense câmpuri minate rusești, subliniază ISW.

De asemenea, avansurile ucrainene persistente în zona Robotyne au probabil ca scop degradarea forțelor rusești care au angajat mari eforturi, resurse și trupe pentru a menține pozițiile din jurul Robotyne.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău